Hétvégi autózás betiltását fontolgatja a német közlekedési miniszter

Németország nem érte el a klímavédelmi célkitűzéseit, ezért Volker Wissing közlekedési miniszter arra kényszerülhet, hogy betiltsa a hétvégi autózást az országban.

Németországban a klímavédelmi tervek nem hozták meg a várt eredményeket, ami arra ösztönözte Volker Wissinget, a közlekedési minisztert, hogy szélsőséges intézkedéseket fontolgasson. Wissing, aki a Szabad Demokrata párt tagja, korábban már többször is ellenállt az új, a károsanyag-kibocsátást csökkenteni hivatott szabályoknak, mint például az autópályákon bevezetendő sebességkorlátozásnak.

A miniszter most arra szólította fel a kormányt, hogy engedélyezzék a nagy ökolábnyommal rendelkező gyáraknak a megengedettnél nagyobb kibocsátást, legalábbis addig, amíg más szektorok képesek ezt ellensúlyozni. A Bild információi szerint Wissing nyílt levélben kérte a kormányzó koalíciót, hogy lazítsanak a klímaszabályokon, ellenkező esetben szükségessé válhat a szombati és vasárnapi autózás betiltása.

Wissing szerint a jelenlegi szabályozás sem a klímaváltozás elleni küzdelemben, sem a kormány megítélésében nem nyújt segítséget. Németország 2023-ban nem tudta teljesíteni a kitűzött klímavédelmi céljait, amelyek szerint 2030-ig az 1990-es szintekhez képest 65%-kal kívánták csökkenteni a károsanyag-kibocsátást. A Zöld Párt és a Greenpeace szerint a közlekedési minisztérium félelemkeltéssel próbálja elfedni a helytelen döntéseket.