Miért vonzó Trump a fiatal amerikai szavazók számára?

Az Ipsos és a Reuters közös felmérése szerint Donald Trump volt amerikai elnök jelentős népszerűségnek örvend az amerikai fiatalok, különösen a férfiak körében. Ennek ellenére több büntetőeljárás is folyamatban van ellene, és mégis, a támogatói kitartanak mellette.

A konzervatív eszmék általában nem vonzzák a fiatal szavazókat, de Trump esetében ez másképp van. A 2020-as választásokon Joe Biden nyerte meg a fiatalok szavazatainak többségét, de az Ipsos és a Reuters felmérése szerint, ha most vasárnap tartanák a választást, a 18-29 éves korosztály 26 százaléka Trumpnak adná a voksát, míg Bidenre 29 százalék szavazna. Trump népszerűségét gyakran alábecsülik a közvélemény-kutatások, mivel sokan nem vállalják fel nyíltan, hogy rá szavaznának.

Trump ellen több büntetőeljárás is zajlik, és hétfőn kezdődött az első tárgyalása, ahol New York állam főügyésze azzal vádolja, hogy a 2016-os kampány idején meghamisította üzleti feljegyzéseit. Ennek ellenére a támogatói hűségesek maradnak hozzá.

A Reuters egy wisconsini Trump-kampányeseményen kérdezett meg fiatalokat, akik elmondták, hogy nem zavarják a büntetőügyek, és nem tartják Trumpot veszélynek a demokráciára. A gazdasági aggodalmak, mint az infláció és az elszálló ingatlanárak, valamint a bevándorlás visszaszorítására tett ígéretek miatt támogatják Trumpot. Egyesek szerint Trump alatt nem támadta volna meg Oroszország Ukrajnát, és a külföldi segélyek helyett a hazai problémákra kellene koncentrálni.

A fiatalok gazdasági nehézségei és elégedetlenségük Joe Biden elnökkel az egész választásra kihatással lehetnek. A Republikánus Nemzeti Bizottság szóvivője szerint a fiatalok hasonlóan sok amerikaihoz nem engedhetik meg maguknak az alapvető életszükségleteket.

A demokraták 30 millió dollárból indítottak fiatalokat célzó választási kampányt, a zöldpolitikával és a reprodukciós jogok védelmével kampányolnak. A Harvard Egyetem kutatása szerint a fiatal férfiakat nehezebben vonzzák be a baloldali kampányok, míg a republikánusok a fiatal nők körében teljesítenek rosszul. A férfiakat a populista politika vonzza, míg a nők többsége elítéli a Roe kontra Wade ügy felülbírálását.

Összességében a fiatalok közötti politikai preferenciák változatosak, és a különböző közvélemény-kutatások eredményei gyakran ellentmondanak egymásnak. Az Economist/YouGov és a Harvard Youth Poll szerint Biden jelentős előnyben van, míg a Marist College kutatása Trump előnyét mutatja. Az amerikai fiatalok elégedetlensége és gazdasági nehézségei fontos tényezők lehetnek a következő választásokon.