Ihatatlan víz, mérgezett hús – az albán olaj, ami elhozta az apokalipszist

Albánia Patos-Marinza régiója, Európa legnagyobb szárazföldi olajmezője, apokaliptikus tájként tárul elénk, ahol a helyi lakosság a környezeti katasztrófa közepette próbál életben maradni. A területen naponta 16 ezer hordónyi olajat termelnek ki, ami jelentős profitot jelent a befektetők számára, de a környezeti és társadalmi következmények súlyosak. A német Jonas Kakó fotóriporter Fekete arany című fotóesszéjében mutatja be a helyzetet, amelyért 2023-ban World Press Photo-díjat kapott.

Kakó, aki a Hannoveri Egyetemen tanult, a klímaválság által leginkább érintett emberek életét dokumentálja munkáiban, és anyagai többek között a National Geographicban és a Sternben is megjelentek.

Az olajmezőt 1928-ban fedezték fel, és a kitermelés azóta is folyamatos. Enver Hodzsa diktatúrája alatt az olajkitermelés szovjet és kínai segítséggel zajlott, majd a 90-es években a kanadai Bankers Petroleum, ma már kínai tulajdonban lévő cég, növelte a termelést. A Shell is végez kutatásokat az országban, és a Bankers Petroleum a mező kitermelésének 95 százalékát felügyeli.

A környezeti károk súlyosak: szennyezett tavak, mérgező kutak, elpusztult talajélet, és a levegő is szennyezett. Az olajipari tevékenység miatt a helyi lakosok között egyre több a légzési problémával küzdő és a rákos megbetegedések száma is emelkedett.

A Bankers Petroleum hosszú távú koncessziót kapott az albán kormánytól, és a mezőn még körülbelül kétmilliárd hordónyi olaj található. Amennyiben nem szigorítanak a környezetvédelmi szabályokon, az olajipar még sok áldozatot szedhet.

A helyiek élete nehéz: a levegőben állandóan érezhető az olaj és a gáz szaga, a talajvizek szennyezettek, és a mezőgazdasági tevékenység is veszélyben van. Az olajkutakból kiáramló mérgező gázok miatt sokan szenvednek krónikus tüdőbetegségben, és a helyi élővizekben is kimutatták a vegyi anyagok és olaj jelenlétét.

A régióban élők közül sokan a szegényebb rétegekből érkeztek, és most egy szociálisan gyenge közösségként próbálnak megküzdeni a környezeti katasztrófával. A vidék élhetetlenné válik, ami felmorzsolja a közösségeket is.