Pfizer megegyezés: Több mint 10 ezer Zantac-per rendezése

A Pfizer vállalat beleegyezett, hogy rendezzen több mint 10 ezer peres ügyet, amelyek a Zantac gyomorégés elleni készítmény rákkockázataival kapcsolatosak.

A Bloomberg News jelentése szerint ezek az ügyek az Egyesült Államokban zajlanak az állami bíróságokon. A megegyezés azonban nem jelenti a Zantac-készítménnyel kapcsolatos jogi problémák teljes lezárását a cég számára.

A megállapodás pénzügyi részletei egyelőre nem ismertek, és a Pfizer nem válaszolt a Reuters megkeresésére ezzel kapcsolatban.

Az FDA 2020-ban hívta fel a gyógyszergyártókat, hogy vonják ki a piacról a Zantacot és annak generikus változatait, miután a gyógyszer mintáiban NDMA nevű rákkeltő anyagot találtak.

Ezután indult meg a több ezer per, nemcsak a Pfizer, hanem más gyártók, mint például a GSK, Sanofi és Boehringer Ingelheim ellen is az amerikai szövetségi és állami bíróságokon. A Sanofi gyógyszergyártó cég, amely a Zantac-peres ügyekben is érintett, most egy másik területen is fontos lépést tett: több milliárd dolláros szerződést kötött a Novavax vállalattal. A megállapodás keretében 2024-től kezdődően közösen fogják piacra dobni a Novavax Covid-19 elleni vakcináját, valamint együtt dolgoznak az új koronavírus és influenza elleni kombinált oltások fejlesztésén.

A Novavax 2023 márciusában sokkolta a befektetőit, amikor bejelentette, hogy kétségessé vált a további működése, miután csökkent az oltások iránti kereslet. A vállalat menedzsmentje ígéretet tett arra, hogy minden lehetőséget megvizsgál a túlélés érdekében, legyen szó akár partnerségekről vagy licenszmegállapodásokról. Ennek eredményeként született meg a mostani megállapodás a Sanofi-val, amely fontos fordulópontot jelent a Novavax számára.

A szerződés részeként a Sanofi jogot kap arra, hogy felhasználja a Novavax Covid-19 vakcináját és annak Matrix-M adjuváns vakcinatechnológiáját új oltások kifejlesztésére. A Sanofi ezenfelül 500 millió dollár előlegként fizet a Novavaxnak, és további maximum 700 millió dollár kifizetésre kerülhet sor fejlesztési, szabályozási és piaci bevezetési mérföldkövek elérése esetén.

A CNBC kiemeli, hogy a gyártó fehérjealapú Covid-19 vakcinája értékes alternatívát kínál azoknak, akik nem részesítik előnyben a Pfizer és a Moderna által kifejlesztett hírvivő RNS alapú oltásokat.

Ez az összeg jelentős mértékben meghaladja a Novavax jelenlegi, 627 millió dollár piaci értékét. Továbbá, a Novavax jogosult lesz jogdíjakra minden egyes olyan termék után is, amelyek eladása során felhasználásra kerülnek ezek az innovatív technológiák.

A megállapodás értelmében a Sanofi kevesebb mint öt százalékos részesedést szerezhet a Novavax vállalatban. Ezáltal mindkét fél számára előnyös üzleti kapcsolat jön létre, amely hozzájárulhat az újfajta vakcinák gyorsabb fejlesztéséhez és terjesztéséhez világszerte.

A Moderna tájékoztatása szerint az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) a légúti óriássejtes vírus (RSV) ellen kifejlesztett vakcinájának jóváhagyását május végére halasztotta el. A hivatalnál fennálló "adminisztratív korlátok" miatt volt szükség erre a lépésre, de az FDA nem jelezte, hogy a vakcina biztonságosságával, hatékonyságával vagy minőségével kapcsolatos problémák állnának a jóváhagyás útjában. A befektetők kiemelt figyelemmel kísérik a közelgő engedélyezést, mivel az új vakcina jótékonyan hathatna a Moderna működésére azt követően, hogy a gyártó Covid-üzletága jelentős visszaesést szenvedett el tavaly.