Venezuela lehet az első ország, amelyik elveszíti valamennyi gleccserét

Venezuela az első olyan ország lehet a modern történelemben, amely teljesen gleccsermentessé válik, miután az utolsó gleccserét is jégmezővé minősítették vissza. A helyi kormányzat hőtakaróval próbálja megóvni a megmaradt jeget, de ez a lépés későinek tűnik.

Az International Cryosphere Climate Initiative (ICCI) szerint Venezuela egyetlen megmaradt gleccsere, a Humboldt vagy La Corona, már túl kicsi ahhoz, hogy gleccsernek minősüljön. A dél-amerikai ország az elmúlt száz év során már hat gleccsert veszített el. A globális átlaghőmérséklet emelkedése miatt a jégveszteség egyre nagyobb mértékű, ami világszerte hozzájárul a tengerszint emelkedéséhez.

Caroline Clason, a Durhami Egyetem glaciológusa szerint az utolsó venezuelai gleccseren a 2000-es évek óta nem sok jégtakaró volt, és most, hogy nem gyarapodik, átminősítették jégmezővé. A kolumbiai Los Andes-i Egyetem kutatói szerint a gleccser területe 450 hektárról mindössze kettőre csökkent. Luis Daniel Llambi, az egyetem ökológusa hozzátette, hogy a gleccser mostanra még kisebbre zsugorodott.

Az amerikai földtani intézet szerint a gleccsernek minősülő jégtakarók általánosan elfogadott mérete körülbelül 10 hektár. Egy 2020-ban közzétett tanulmány szerint a venezuelai gleccser már 2015 és 2016 között ennél kisebbre zsugorodott. James Kirkham és Miriam Jackson, az ICCI és az International Centre for Integrated Mountain Development glaciológusai szerint a gleccsert olyan jégtömegként ismerik, amely saját súlya alatt deformálódik. A szakértők gyakran a 0,1 négyzetkilométeres (10 hektáros) kritériumot használják, de a nagyobb jégtömegnek is deformálódnia kell ahhoz, hogy gleccsernek számítson.

Mark Maslin, a University College London földrendszertudományok professzora szerint egy olyan jégmező, mint a Humboldt – amely nagyjából két futballpálya területének felel meg – nem gleccser. A venezuelai kormány bejelentette, hogy a megmaradt jeget hőtakaróval fedik be, de a helyi klímakutatók szerint ez a lépés műanyag részecskékkel szennyezheti a környező élőhelyet.

Maslin professzor szerint a hegyi gleccserek pusztulása nem közvetlenül visszafordítható, mivel a nyári hónapok túléléséhez elegendő jégre van szükségük. Maximiliano Herrera, a szélsőséges időjárás kutatója szerint a következő országok, amelyek gleccsermentessé válhatnak, Indonézia, Mexikó és Szlovénia. A kisebb gleccserek, mint a nemrég Venezuelában elveszett gleccser, nem tartalmaznak annyi jeget, hogy olvadásukkal jelentősen megemeljék a tengerszintet, de egyes régiókban döntő szerepet játszanak az édesvízellátásban.

Kirkham és Jackson szerint a legfrissebb előrejelzések alapján a gleccserek 20-80 százaléka eltűnik 2100-ra, de a szén-dioxid-kibocsátás gyors csökkentése megmenthet néhány gleccserlelőhelyet. Az elmúlt években a El Niño klímajelenség miatt felgyorsult a trópusi gleccserek pusztulása, ahogy az átlaghőmérséklet 3-4 fokkal meghaladta az 1990 és 2020 között tapasztaltat a venezuelai Andokban. A caracasi kormány egy hőtakaróval próbálja megmenteni a gleccsert, de a tudósok szerint ez már egy hiábavaló próbálkozás.