Izraeli újságíróra támadtak egy palesztinpárti tüntetésen Malmöben

Egy izraeli újságíró, Zeev Avrahami fizikai bántalmazás áldozata lett egy Izrael-ellenes tüntetésen Malmöben, ahol fejbe is csapták egy tompa tárggyal.

Az eset a Ynet hírportál munkatársával történt, aki az Eurovíziós Dalfesztiválról érkezett tudósítani a svéd városba. Már a malmöi központi pályaudvaron észlelte, hogy a városban izgalmas hangulat uralkodik. Az utcákon idősek és gyerekek vonultak palesztin zászlókkal, dobok kíséretében, és a „bojkottáljuk Izraelt” feliratok mellett a tömeg „Malmötől Jeninig Palesztina szabad lesz” skandálásával hívta fel magára a figyelmet.

Avrahami azért vált a támadás célpontjává, mert a tüntetőkről fényképeket készített telefonjával. Egy mintegy 7-8 fős muszlim csoport vette körül, akik az iratainak bemutatását követelték tőle, hogy igazolja: nem izraeli vagy zsidó. Az újságíró válasza, miszerint mindkettő, tovább fokozta a feszültséget. „Körülvettek és egy tompa tárggyal fejbe vágtak. Ezután összeestem, a kezemet a fejemre tettem és csak a menekülési lehetőséget kerestem” – írta Avrahami, aki hozzátette, hogy a helyszínen lévő svéd rendőrök nem avatkoztak közbe, csupán a tüntetést figyelték. A támadás során többször megrúgták és megütötték, mielőtt sikerült elmenekülnie a helyszínről.

A cikkben megemlítették, hogy a palesztinpárti megmozdulások nem csak Európában, hanem az amerikai egyetemeken is egyre gyakoribbak. A malmöi tüntetésen több mint tízezer ember gyűlt össze, hogy az izraeli-palesztin háború kapcsán kiálljanak Gáza mellett, és Greta Thunberg környezetvédő aktivista is részt vett a megmozduláson. Az Izrael mellett tüntetők számát a BBC körülbelül 100 főre becsülte.

Az Eurovíziós Dalfesztivál kapcsán Eden Golan, az izraeli versenyző előrejutását vegyesen fogadta a malmöi közönség: az ujjongás mellett kifütyülést is kapott. A 20 éves énekesnő produkciója a közönségszavazás után bekerült a legjobb tíz közé. Golan a nyilatkozataiban pozitív maradt, és azt mondta, hogy nagy megtiszteltetésnek érzi, hogy az Eurovízió színpadán állhat, és büszkén képviselheti hazáját. “Nagyon hálás vagyok mindenkinek, aki szavazott, és részt vett a mi és az én támogatásomban” – fogalmazott.

Izrael részvételét az Eurovíziós Dalversenyben egyre többen kritizálják, ahogy nő Gázában a civil áldozatok száma, és ahogy romlik a humanitárius helyzet. A malmöi tüntetések eddig nagyrészt békések voltak, de az izraeli Ynet riporterét fejbe verték, és jelenleg is fegyveres rendőrök veszik körbe azt a hotelt, ahol Eden Golan megszállt, aki állítólag azonnal bezárkózik a hotelszobájába, amint lejön a színpadról.

Mindeközben úgy látszik, Izraelen kívül is van még európai ország, ahol kifejezetten nagy Golan rajongótábora. A Rai olasz tévécsatorna véletlenül kiszivárogtatta az elődöntő alatt az olasz tévénézők szavazatait, így kiderült, hogy volt olyan pillanata a szavazásnak, amikor az Eurovíziót követő olaszok közel 40 százaléka Golanre voksolt.