Egy szuperföld légkörét azonosították

Szakértők egy csoportja felfedezett egy Naprendszeren kívüli bolygót, amely kőzetekből épül fel és rendelkezik légkörrel, de a Földhöz hasonlóan életre alkalmatlan a magas hőmérséklete miatt – számolt be róla a Reuters.

A kutatók régóta kutatnak az ilyen típusú égitestek után, mivel a Föld is egy atmoszférával rendelkező kőzetbolygó. Az 55 Cancri e, más néven Janssen bolygó, amelyet most azonosítottak, lényegesen nagyobb a Földnél, de kisebb a Neptunusznál, és ezért szuperföldnek nevezik. Egy halványabb és kisebb tömegű csillag körül kering, amelyet 18 óránként kerül meg.

A bolygó létezése már korábban is ismert volt, de légkörét csak a közelmúltban sikerült a James Webb űrtávcső segítségével detektálni. A kutatók szerint az atmoszféra valószínűleg a felszíni lávaóceánból felszabaduló gázokból állhat. Renyu Hu, a NASA Jet Propulsion Laboratory és a Caltech munkatársa, aki a felfedezésről szóló tanulmány vezető szerzője is, szerint a légkör gazdag lehet szén-dioxidban vagy szén-monoxidban, de más gázok, például vízgőz és kén-dioxid is előfordulhatnak benne. Az atmoszféra pontos összetételét azonban a jelenlegi megfigyelések nem tudják meghatározni.

Az 55 Cancri e tömege körülbelül 8,8-szor nagyobb a Földénél, átmérője pedig kétszerese a Földének. A csillagához való közelsége miatt a felszíni hőmérséklete eléri a körülbelül 1725 Celsius-fokot, ami miatt Brice-Olivier Demory, a Berni Egyetem kutatója szerint ez az egyik legforróbb ismert kőzet alapú exobolygó.

A szakértők úgy vélik, hogy az égitest kötött tengelyforgású, tehát mindig ugyanazt az oldalát mutatja a csillag felé. Az 55 Cancri e a Földtől nagyjából 41 fényévre helyezkedik el, és a rendszerében található még két csillag, valamint négy gázóriás bolygó is.

Az 55 Cancri e légkörének felfedezése meglepő, mivel a csillag sugárzása elméletileg el kellene pusztítsa az atmoszférát, de a kutatók szerint a légkör fennmaradhat, mivel a felszíni lávaóceán gázai folyamatosan feltöltik azt. Eddig csak gázóriásoknál sikerült légkört kimutatni, de a James Webb űrteleszkóp segítségével a kutatók reménykednek további atmoszférával rendelkező kőzetbolygók felfedezésében, ami elősegítheti az idegen élet keresését is.