Amerika új, nukleáris csapásokat túlélő repülőgépet fejleszt

Az Egyesült Államok légierője bejelentette, hogy 13 milliárd dolláros szerződést írt alá a Sierra Nevada vállalattal egy új, a nukleáris világégést is túlélő katonai repülőgép, az E-4B "világvége repülőgép" utódjának kifejlesztésére.

Az új projekt, amely a Survivable Airborne Operations Center (SAOC) nevet kapta, az 1970-es években gyártott, már elöregedett repülőgépek helyettesítésére irányul, melyek hamarosan elérhetik az élettartamuk végét. A fejlesztési munkálatok Coloradóban, Nevadában és Ohióban fognak zajlani, és a tervek szerint 2036-ban fejeződnek be.

A légierő tájékoztatása szerint a SAOC projekt keretében egy sugárhajtású repülőgépet fognak kifejleszteni, amelyet katonai követelmények szerint alakítanak majd át és módosítanak. A Reuters hírügynökség korábban arról számolt be, hogy az amerikai légierő kizárta a Boeing vállalatot az E-4B Nightwatch utódjának fejlesztési versenyéből.

Az E-4B repülőgépet, amelyet gyakran az amerikai védelmi miniszter szállítására használnak, úgy tervezték, hogy ellenálljon a nukleáris robbanásoknak és az elektromágneses hatásoknak. Ezáltal biztosítva van, hogy az amerikai vezetők képesek legyenek parancsokat adni a hadseregnek nemzeti vészhelyzet esetén. A repülőgép légi utántöltésre is képes, továbbá rendelkezik konferencia- és eligazítóhelyiségekkel, valamint fejlett kommunikációs berendezésekkel.

Jelenleg négy darab E-4B repülőgépet üzemeltet a légierő, melyek közül mindig van legalább egy készenlétben. A Boeing 747-200-as Jumbo repülőgépekből álló flotta fenntartása egyre nehezebb és költségesebb, mivel az alkatrészek elavultak. Az E-4B repülőgépek várhatóan a 2030-as évek elején érik el élettartamuk végét.