A startupok vállalkozási kedve nem hagy alább a gazdasági megtorpanás ellenére

A PortfoLion tapasztalatai szerint a gazdasági körülmények szűkülése nem csökkentette a korai fázisú vállalkozások forráshoz jutását, és a vállalkozói kedv is töretlen maradt. A PortfoLion szakértői, Pálfalvi Márk és Pásztor Aurél szerint a startup-ökoszisztéma helyzete stabil, és a befektetési stratégiájuk változatlan marad.

A makrogazdasági helyzet változása ellenére a PortfoLion nem lát okot a befektetési stratégiájának megváltoztatására. Pásztor Aurél elmondása szerint a vállalkozói kedv független a makrogazdasági körülményektől, és a korai fázisú befektetéseik kockázati profilja nem változott.

Pálfalvi Márk hozzátette, hogy a PortfoLion szektoragnosztikus befektetőként minden iparágban a kiemelkedő lehetőségeket keresi, és a régióban meglévő erős technológiai tudásra, valamint vállalkozói vénára épít.

A startupok kiválasztásánál három fő tényezőt vesznek figyelembe: a csapatot, az aktuális piaci trendet és a piaci rálátást. A csapat a legfontosabb, de a piaci trendekhez való illeszkedés és a "unique insight" is döntő tényezők.

A kiválasztási folyamat során a PortfoLion személyes beszélgetéseket folytat az alapítókkal, hogy felmérje személyiségüket, merészségüket, iparági tudásukat és ambícióikat. Ezenkívül szakértőket vonnak be a validálási fázisban, hogy hiteles képet kapjanak a megoldás piaci lehetőségeiről.

Évente általában 3-5 startupot találnak befektetésre érdemesnek, de nincs előre meghatározott célszám. A PortfoLion türelmesen keresi a jó lehetőségeket, és nem mennyiségi elvárásoknak próbál megfelelni.

A PortfoLion befektetési portfóliójából több céget is kiemelnek, mint például a FLOWX.AI, a Deskbird és a Tiney, amelyek az aktuális piaci trendekre reagálnak. A SEON példáján keresztül pedig megmutatkozik, hogy az érettebb fázisú befektetéseikben is nagy növekedési potenciált látnak.

A cikk megjelenését a PortfoLion támogatta, és nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy ajánlásnak.