A kézfej árulkodik az életkorunkról

Egy új fejlesztésnek köszönhetően már a kézfej vizsgálatával is meghatározható egy személy életkora. A Haut.AI által kifejlesztett mesterséges intelligencia a kézfej képei alapján képes az életkor pontos becslésére, hasonlóan az arcképek alapján működő rendszerekhez.

Az Interesting Engineering által ismertetett kutatás eredményei szerint a kézfejről készült képek elemzésével működő mesterséges intelligencia modellek hasonló pontosságot értek el, mint az arcképeket elemező társaik, a hibahatár pedig 4,1 és 4,7 év között mozgott.

A kutatás során a bőrszín alapú torzítások kezelése érdekében az indiai lakosság körében végeztek teszteket.

Anastasia Georgievskaya, a Haut.AI vezérigazgatója szerint a kézfejről készült fotók alapján ugyanolyan pontosan meghatározható az életkor, mint az arcról készült képek esetében. A rendszer egy konvolúciós neurális hálózatot (CNN) használ, amely a bemeneti információt mozgó ablakokkal és szűrőkkel tömöríti, és így határozza meg az egyén kronológiai életkorát.

A tanulmányban részt vevő 1454 indiai nő, akik 20 és 80 év közötti korosztályt képviseltek és különböző bőrtónusokkal rendelkeztek, segítségével sikerült megállapítani, hogy az arc esetében a belső szemzug és a száj körüli területek, míg a kéz esetében a csukló textúrája árulkodik leginkább az életkorról.