A hitelpiac és digitális bankolás jövője

A kamatkörnyezet változása és a digitális innovációk határozzák meg a jövő hitelpiacát. A K&H Bank lakossági marketing vezetője, Molnár Gergő szerint a lakáshitelek kamatszintje rövid távon nem fog drasztikusan emelkedni, de a további csökkenés meghiúsulhat. A banknál a zöld lakáshitelek és a digitális megoldások, mint például a mesterséges intelligencia által támogatott digitális asszisztens, Kate, egyre népszerűbbek az ügyfelek körében.

A K&H Bank lakossági marketing vezetője, Molnár Gergő a Portfolio közelgő Hitelezés 2024 konferenciáján fog beszélni a lakáshitelezés jövőjéről. A hitelpiaci kilátások mellett a zöldhitelekről, a digitális asszisztensről és a befektetési piac kilátásairól is nyilatkozott. A kamatkörnyezet változása miatt a lakáshitelek kamatszintje rövid távon nem fog drasztikusan emelkedni, de a további csökkenés meghiúsulhat. A banknál a zöld lakáshitelek és a digitális megoldások, mint például a mesterséges intelligencia által támogatott digitális asszisztens, Kate, egyre népszerűbbek az ügyfelek körében.

A lakáshitelezésben a bankok nagy lendülettel kezdték az évet, és a K&H is további növekedésre számít, bár ennek üteme valószínűleg csökkenni fog. Az új CSOK Plusz bevezetése és a készpénzes vevők arányának emelkedése is befolyásolja a piacot. A zöld lakásfelújítások és modernizálások iránti igények fokozatosan növekednek, amit az állami ösztönzők is támogatnak.

A K&H Banknál a zöld lakáshitel esetében 50 bázispontos kamatkedvezmény is elérhető, amely AA vagy BB energetikai besorolású ingatlanok vásárlásához vagy korszerűsítéséhez kötött. A bank már 4,3 milliárd forint értékben folyósított zöld lakáshitelt ügyfeleinek. A digitális asszisztens, Kate, már több mint 200 funkcióval rendelkezik, és az ügyfelek több mint 65 százaléka használja. A mobilbanki ügyfelek 86 százaléka már ki is próbálta Kate segítségét.

A személyi kölcsönök terén a K&H-nál a hitelek kétharmada megy keresztül a 4-5 perces online folyamaton. A lakáshitelek egyharmadát már automata hiteldöntéssel hagyják jóvá. A bank támogatja a Magyar Bankszövetség 11 pontos javaslatcsomagját, amely a lakáshitelezés folyamatának egyszerűsítését szorgalmazza.

A CSOK Plusz és a 10%-os önerővel elérhető lakáshitel az év nagy újdonságai közé tartoznak. A K&H-nál az első négy hónapban közel ötszörösére növekedett a befogadott lakáshitelek száma. A CSOK Plusz átlagos hitelösszege 25 millió forint körüli, és a babaváró hitellel együtt jelentős támogatást nyújthat a családoknak.

A fogyasztási hitelezés terén a K&H-nál idén még nagyobb fellendülés várható. A személyi kölcsönök online felvételének módja dinamikusan nőtt, jelenleg ezen kölcsönök 68 százalékát kötik digitálisan az ügyfelek.

A K&H Értékpapír különálló mobilapplikációval szolgálja ki a részvénypiacokon aktív ügyfeleit, míg a megtakarításokat a K&H mobilbankjukban ellenőrizhetik az ügyfelek. A bank befektetési alapjai között megtalálhatók a fenntarthatósághoz kapcsolódó alapok is, és a felelős befektetésekben kezelt vagyon már meghaladja az 500 milliárd forintot.

A digitális innovációk jelentős szerepet játszanak a K&H ügyfélszámának növekedésében. Az új ügyfelek nagy része gyorsan aktív és elégedett ügyféllé válik, ami azt bizonyítja, hogy bankot váltani ma Magyarországon egyszerűbb, mint sokan gondolják.