A bakelit második aranykora

Amerikában a lemezboltok napján hosszú sorok kígyóznak a boltok előtt, ahol a gyűjtők már az előző este lesátraznak, hogy elsőként juthassanak a külön erre a napra készített lemezkülönlegességekhez. A bakelit reneszánsza több mint egy évtizede tart, és a kereslet továbbra is növekszik. Pápai Sándor, a Wave lemezbolt tulajdonosa szerint a vinyl forradalom és a magyarországi lemezgyártás újjászületése a lázadó fiataloknak köszönhető, akik a bakelit második aranykorát hozták el.

A Record Store Day kezdeményezés 2007-ben indult, és 2010-ben Magyarország is csatlakozott hozzá. A kezdeményezéshez csak független lemezboltok csatlakozhatnak, és világszerte közel 1400 bolt várja az érdeklődőket különleges kiadványokkal.

A bakelitlemezek a harmincas években jelentek meg, és a hetvenes évek végén érték el a csúcspontjukat az Egyesült Államokban. A CD-k megjelenése után a bakelit hanyatlásnak indult, és a 2000-es években a lemezgyártás is visszaesett. Magyarországon a bakelitgyártás 1996-ban szűnt meg a Hungaroton dorogi gyárának bezárásával.

A vinyl azonban a 2010-es évek elején kezdett újra népszerűvé válni. Az Amerikai Hanglemezgyártók Szövetsége (RIAA) szerint 2022-ben a lemezeladások először haladták meg a CD-eladásokat 1987 óta, és 2023-ban már 43 millió lemezt adtak el. Magyarországon a CD még vezet, de a bakelit eladások is növekednek.

A fiatalok és a bakelit második aranykora kapcsolatát David Sax, Az analóg bosszúja című könyv írója is megerősíti, aki szerint a fiatalabb generációk fordulnak a régebbi technológiák felé. A bakelit gyűjthetősége és esztétikai értéke is hozzájárul a népszerűségéhez.

A lemezgyártás költségei növekednek, és a magyar zenekarok számára nem mindig megfizethető a bakeliten való megjelenés. A külföldi előadók, mint például Taylor Swift vagy Billie Eilish, több verziót adnak ki egy albumból, ami kapacitáshiányhoz vezethet a gyártásban.

A magyar lemezgyártásban új szereplő jelent meg a Hanaton Hanglemezgyártó Manufaktúra megnyitásával, amely számos hazai előadóval dolgozott már együtt. A Hanaton a dorogi gyár egyik régi gépével kezdte meg a működését.