Kisvállalkozások és a karbonlábnyom

Egyre több megrendelő és a társadalom is elvárja a kis- és egyéni vállalkozásoktól, hogy vállaljanak szerepet a fenntarthatóság terén, és tegyenek lépéseket a környezetvédelem érdekében. Sok vállalkozás azonban nem tudja, hogy mekkora a karbonlábnyoma, és hogyan csökkenthetné azt. Az Opten és a Mastercard közös projektje segítségével a kisebb vállalkozások pár perc alatt megmérhetik tevékenységük környezeti terhelését.

Minden vállalkozásnak, még a legkisebb mikrovállalkozásnak vagy otthonról dolgozó egyéni vállalkozónak is van CO2-kibocsátása. A kibocsátás csökkentése nemcsak a környezet védelmét szolgálja, hanem az EU-s szabályozásoknak való megfelelést is elősegíti, és versenyelőnyt jelenthet, mivel a megrendelők és vásárlók egyre inkább preferálják a fenntarthatóan működő cégeket. Ezenfelül az energiamegtakarítás hosszú távon pénzügyi megtakarítást is jelenthet.

Íme néhány hasznos tipp a kis- és egyéni vállalkozóknak a karbonlábnyom csökkentésére: 1. Tömegközlekedés és alternatív utazási módok: Autó helyett érdemes tömegközlekedést, kerékpározást vagy gyaloglást választani. 2. Energiatakarékos iroda és technológia: LED világítás, energiatakarékos készülékek és megfelelő hőszigetelés alkalmazásával csökkenthető az energiafogyasztás. 3. Digitális megoldások: A digitalizált működés kevesebb papírfelhasználást jelent, ami szintén csökkenti a karbonlábnyomot. 4. Csomagküldés és beszerzés: Ahol lehetséges, személyes átvétel vagy biciklis futár alkalmazása javasolt. 5. Fenntartható anyagok: A biológiailag lebomló eszközök, újrahasznosított papírok és irodaszerek használata is hozzájárul a környezet védelméhez.

A fenntarthatóság iránti elkötelezettség ma már nem csupán egy vállalati felelősség, hanem egyre inkább üzleti szükséglet is. A kisvállalkozások számára kínált eszközök és megoldások segítségével könnyebben vállalhatnak szerepet a zöld átállásban.