Ozempic-bébik: váratlan terhességek meddőnek hitt nőknél

Egyre több olyan eset kerül napvilágra, ahol korábban meddőnek vélt nők az Ozempic gyógyszer szedése mellett váratlanul teherbe esnek, azonban a szakértők még nem rendelkeznek elegendő információval a gyógyszer terhességre gyakorolt hatásáról.

A CNN jelentése szerint az Ozempic és a Mounjaro gyógyszerek, amelyek a GLP-1-receptor-agonista gyógyszercsoport tagjai, és amelyeket a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére és a fogyás elősegítésére hagytak jóvá, meglepő mellékhatásként növelhetik a termékenységet. Az Ozempic a szemaglutid, míg a Mounjaro a tirzepatid hatóanyagot tartalmazza, és mindkettő jelentős testsúlycsökkenést eredményezett a klinikai vizsgálatok során.

A terhességre gyakorolt hatásokat illetően azonban hiányoznak a megfelelő klinikai kutatások, és az állatkísérletek óvatosságra intenek. A gyógyszergyártók, a Novo Nordisk és az Eli Lilly, kizárták a terhes vagy teherbe esést tervező nőket a klinikai vizsgálatokból, ami általános gyakorlat az új gyógyszerek tesztelésekor.

A Novo Nordisk egy nyilvántartást vezet a Wegovy terhesség alatti biztonságosságáról, és az eredményeket a tanulmány befejezése után hozzák majd nyilvánosságra. Az amerikai kormányzati adatbázisban szereplő információk szerint a tanulmány több mint 1100 résztvevőt tervez felvenni, és a befejezés 2027 nyarára várható. Az Eli Lilly szóvivője szerint a cég terhesség-nyilvántartást tervez a Zepbounddal kapcsolatban is.

Az állatkísérletek során megfigyelt fejlődési rendellenességek és a születendő utódok kisebb mérete miatt a gyógyszerek terhesség alatti szedését nem javasolják. A GLP-1 gyógyszerek csökkenthetik azoknak a fehérjéknek a számát is, amelyek a tápanyagok átviteléért felelősek az anyától a magzatig.

A tudósok szerint a termékenység növekedésének oka lehet a gyógyszerek fogyást elősegítő hatása, amely összefüggésbe hozható a rendszeresebb ovulációval. A Mounjaro és a Zepbound esetében felmerült, hogy a gyógyszerek lassíthatják az élelmiszerek gyomorban való áthaladását, ami befolyásolhatja más gyógyszerek, köztük a fogamzásgátló tabletták felszívódását is.

Az Eli Lilly kutatási vezetője, dr. Daniel Skovronsky szerint a cég figyelemmel kíséri az Ozempic-babák jelenségét, és felvetődik a kérdés, hogy a zsírcsökkentés hogyan javíthatja a termékenységet és csökkentheti a PCOS-t, valamint egyéb termékenységet gátló akadályokat.