A szorongás, depresszió és Alzheimer-kór mögötti lehetséges közös tényező: a T-sejtek

A T-sejtek, amelyek az immunrendszer fontos elemei, szerepet játszhatnak a hangulat stabilizálásában és bizonyos neuropszichiátriai betegségek kialakulásában is. Egy friss kutatás szerint ezeknek a sejteknek a csökkenése összefüggésbe hozható a depresszióval és az Alzheimer-kórral is.

A T-sejtek, vagyis a limfociták egyik alcsoportja, a sejtes immunválasz kulcsfontosságú résztvevői. Ezek a fehérvérsejtek a csontvelőben képződnek, és fontos szerepet töltenek be a kórokozók felismerésében és megsemmisítésében. A ScitechDaily által ismertetett tanulmány szerint a T-sejtek, pontosabban a Treg sejtek, a hangulat szabályozásában is fontosak lehetnek. A Treg sejtek működését a Foxp3 transzkripciós faktor irányítja, és a kutatások azt sugallják, hogy a Foxp3-expresszió csökkenése összefüggésbe hozható a súlyos depressziós zavarokkal.

Giulio Maria Pasinetti és csapata laboratóriumi körülmények között vizsgálta a T-sejtek szerepét a depresszió és szorongás kialakulásában. A Treg-hiányos egereknél megfigyelt viselkedési változások – mint a sötét helyeken való elbújás, a mozgás csökkenése és az önfenntartási műveletek feladása – arra utalnak, hogy ezek az állatok szorongóbbak és depressziósabbak lehetnek. Amikor a Foxp3-expresszáló sejtek szintjét helyreállították, az egerek viselkedése is normalizálódott.

Az Alzheimer-kór modellezésére használt egerek esetében is megfigyelhető volt, hogy a T-sejtek kimerülése kognitív problémákhoz vezetett. A kutatók szerint a Treg sejtek hiánya a perifériás immunsejtek számának növekedését okozhatja, amelyek közül néhány átjuthat a vér-agy gáton, és gyulladásos válaszokat válthat ki az agyban, különösen a hippokampusz területén. Ez az átmeneti immunaktiváció az agyban szorongást, depressziót vagy Alzheimer-kór jellegű kognitív romlást idézhet elő.