A hőhullámok veszélyei az emberi szervekre

Kaliforniai kutatók felfedezték, hogy a hőhullámok káros hatással vannak az idősek bélrendszerére, májára és agyára, ami alapvetően befolyásolhatja az emberi egészséget.

Az Irvine-i Kaliforniai Egyetem kutatói tanulmányukban molekuláris bizonyítékokat találtak arra, hogy a hőstressz hogyan indít el káros folyamatokat az idősek bélrendszerében, májában és agyában. A belső szervek közötti összetett kommunikációs rendszer, amely a gyomor-bélrendszertől az idegrendszerig terjed, létfontosságú az emberi egészség szempontjából. A kutatók munkájukat a Nature Scientific Reports folyóiratban publikálták, amely az egyik első kutatás ezen a területen.

A tanulmány szerint a hőstressz hatással van az agy és a gerinc gyulladásos folyamataira, ami hozzájárul a kognitív hanyatláshoz, veszélyezteti az új idegsejtek képződését és súlyosbítja az időskori betegségeket. Saurabh Chatterjee, a tanulmány vezető szerzője és a UC Irvine professzora szerint a hőstressz hatásának megértésével jobban megvédhetjük az öregedő népességet.

Az idős, hőstressznek kitett egereken végzett RNS-analízis és bioinformatikai elemzés során a kutatók bizonyítékot találtak a hőstressz által befolyásolt génekre az agyban és a májban. Az ORM2 nevű májfehérje termelésének jelentős növekedését figyelték meg a hőstressznek kitett egereknél, ami szervi diszfunkciót jelez.

A kutatók szerint az ORM2 fokozott kiválasztása a bélrendszer gyulladásának és egyensúlyhiányának köszönhető, és a vér-agy gáton keresztül hatással lehet az agyra. A tanulmány rámutat arra is, hogy az ORM2 felhasználható célzott biomarker-beavatkozásokhoz a májbetegségek megelőzésére a hőhatásnak való kitettség esetén. Chatterjee hangsúlyozza, hogy az éghajlatváltozás miatt bekövetkező hőmérséklet-emelkedés aggodalomra ad okot, különösen az időszakos hőhullámok miatt, amelyek károsíthatják az öregedő népesség egészségét.