A Goldman Sachs előrejelzése az amerikai részvénypiacról

David Kostin, a Goldman Sachs vezető amerikai részvénypiaci stratégája szerint az idei évben már nem várható további emelkedés az amerikai részvénypiacon, annak ellenére, hogy a befektetők optimisták a mesterséges intelligenciával kapcsolatban.

David Kostin a New York-i konferencián elmondta, hogy az S&P 500 index számára az idei év már "nem tartogat több hozamot", és előrejelzése szerint az index várhatóan 5 200 ponton zárja az évet. Az S&P 500 idén eddig 9,3 százalékot emelkedett, és a csütörtöki zárás csak 0,8 százalékkal maradt el a március 28-i rekord zárócsúcstól.

Kostin szerint az amerikai részvénypiac jelenleg drága a historikus értékeltségi szintekhez képest, és a piac gyorsabb éves növekedést áraz be, mint amit az amerikai gazdaság aktuális körülbelül 3 százalékos éves növekedési üteme indokolna. A növekedési részvények, mint például a Russell 1000 Growth index, amely idén közel 11 százalékot emelkedett, különösen nagy prémiummal kereskednek.

Az Nvidia árfolyama idén eddig 79 százalékkal emelkedett, ami a vállalat piaci értékét 2,2 milliárd dollárra növelte. Kostin kiemelte az AI iránti befektetői lelkesedést, de figyelmeztetett, hogy bizonyos esetekben az AI nyerteseinek bevételei lassabban nőhetnek a jelenlegi várakozásoknál. A befektetők figyelik, hogy a mesterséges intelligencia hogyan növelheti a vállalatok bevételeit és termelékenységét.

Az S&P 500 jelentős mértékben ki van téve az olyan megacap vállalatoknak, mint az Nvidia vagy a Microsoft, ami magyarázatot adhat arra, hogy az index drágább, mint egy tipikus benne szereplő részvény. Az egyenlő súlyozással rendelkező Invesco S&P 500 Equal Weight ETF idén 5,1 százalékkal emelkedett, alulteljesítve ezzel az S&P 500-hoz képest.

A makrogazdasági környezetet illetően Kostin szerint az amerikai gazdaság alapvetően jól teljesít, historikusan alacsony munkanélküliség mellett, és az infláció is a megfelelő irányba halad, bár még nem eléggé gyorsan ahhoz, hogy a Fed kamatot csökkentsen. David Mericle, a Goldman Sachs közgazdásza szerint a Fed már júliusban megkezdheti a kamatcsökkentést, majd novemberben újra vághat. Az előrejelzés szempontjából fontos lesz a jövő héten esedékes áprilisi inflációs adat.