Thuróczy Szabolcs: Magyar Péter változást hozott a közéletbe

Thuróczy Szabolcs színész szerint Magyar Péter "politikai berobbanása" ébresztette fel a közéletet az éber kómából, és változásokat hozhat június 9-én.

Thuróczy Szabolcs, az Aranyélet, Szia, életem, Larry című filmek színésze a Magyar Hangnak adott interjújában beszélt a közéleti eseményekről és a Magyar Péter-jelenségről. Elmondása szerint az elmúlt másfél hónap minden tüntetésén jelen volt, mert úgy érezte, hogy Magyar Péter képes volt kimozdítani a közéletet az apátiából és az "éber kómából". A színész szerint Magyar erősíti a változás iránti reményt, amit sokan eddig elnyomtak magukban.

Thuróczy elárulta, hogy emiatt heves vitákba keveredett ismerősökkel és barátokkal. Úgy érezte, hogy az intellektuális nyammogás helyett itt az esély a változásra, amire az elmúlt harminc évben nem volt példa.

A színész azt is elmondta, hogy nemcsak részt venne a tüntetéseken, de akár ki is állna a tömeg elé, hasonlóan Nagy Ervinhez. Kifejtette, hogy meg fogja találni a módját annak, hogy kifejezze, mi az, ami fáj neki. Ugyanakkor hozzátette, hogy nem tartja a legfontosabbnak, hogy a demonstrálók élére álljon, mivel szinte mindenki tudja, hogy mit gondol a jelenlegi közhangulatról. Fontosnak tartja, hogy húsz év után ismét felvette a kokárdát.

A magyar színház és filmipar helyzetéről is beszélt, megemlítve, hogy sok tehetséges ember, mint például Till Attila, nem jut forgatási lehetőséghez. Till Attila tíz forgatókönyvet adott be az elmúlt tíz évben, de egyetlen támogatást sem nyert. Ezzel szemben Pintér Béla és Társulata legutóbb nulla százalék támogatást kapott, míg Vidnyánszky Attila arról beszél, hogy a nagy megvonások miatt nem tudja Udvaros Dorottyát tovább szerződtetni, annak ellenére, hogy már így is 370 millióval kevesebbet kap a további milliárdok mellé. Thuróczy Szabolcs szerint ezeket a tényeket nem lehet figyelmen kívül hagyni.

Végül a színész a focihoz fűződő megváltozott viszonyáról is beszélt. Elmondása szerint már nehezebben néz meccset, mert a futballélményt is "kilopták a zsebéből és a szívéből". A fekete pólóktól a Gazpromig minden inger reszketőrohamot vált ki belőle, és zavarja, hogy a Ferencvárost a NER csapatának nevezik, miközben a klub hagyományosan ellenzéki volt. A kilencvenes évek futballját sokkal emberibb körülmények között és szolidabb hatással jellemezte.