Dobrev Klára üzenete Magyar Péternek: Ne legyen gyáva!

Dobrev Klára nyílt levélben és közösségi médiában is szólította meg Magyar Pétert, ahol arra kérte, hogy ne kerülje el a politikai vitákat, és ne viselkedjen gyáván, mint Deutsch Tamás.

Dobrev Klára reagált Magyar Péter nyilatkozatára, amelyben az utóbbi a köztelevízióban szeretne először vitázni. Dobrev szerint ez nem elfogadható, és nem Magyar Péter dönti el, hogy hol és mikor vitatkoznak. A politikusnő úgy véli, hogy a "köztévés" vita csupán egy a sok lehetőség közül, és nem lehet feltételként kezelni.

Dobrev Klára arra figyelmeztette Magyar Pétert, hogy ne hagyja, hogy gyávának tartsák, és ne kerülje el a többi vitát. Azt is hozzátéve, hogy a viták nem arról kellene szólniuk, hogy hol vitatkoznak, hanem az ország legfontosabb problémáiról és azok megoldásairól kellene eszmecserét folytatni.

A levélben Dobrev bejelentette, hogy május 17-én este hétkor az EP-listavezetők vitája lesz a Partizánban, és rajta múlik, Magyar Péter, hogy megjelenik-e vagy sem. Dobrev arra is kérte, hogy Magyar Péter mutassa be pártjának európai programját a választóknak, mivel ők már megtették ezt. Dobrev Klára üzenetét azzal zárta, hogy Magyar Péter legyen férfi és ne viselkedjen gyáván, mint Deutsch Tamás.

Dobrev Klára szerint tüntetni és választókkal találkozni fontos, de az egyoldalú beszédek nem helyettesítik a szemtől szembeni vitát. A politikusnő hangsúlyozta, hogy ő ott lesz a Partizánban, valamint a négy másik eddig már bejelentett vitán, és egyik elől sem fog megfutamodni. Dobrev Klára felszólította Magyar Pétert, hogy írja be a naptárjába a jövő pénteki vitát, és fordítson időt arra is, hogy bemutassa pártjának európai programját a választóknak.

Magyar Péter válaszában kijelentette, hogy Dobrev Klára megnyilvánulásaival csak megerősíti azt a meggyőződést, hogy ők egy brancsot alkotnak Orbán Viktorral, és asszisztálnak a Fidesz propaganda törekvéséhez, hogy párhuzamos nyilvánosságot építsenek ki. Magyar szerint a propaganda falát csak úgy tudják átütni, és Deutsch Tamást csak akkor tudják rákényszeríteni egy élő vitára, ha egységesen követelik, hogy a köztelevízió tegyen eleget a jogszabályi kötelezettségének. Magyar Péter bejelentette, hogy ha tíz napon belül nem kapnak választ arra, mikor mehet vitázni a köztévébe, akkor tüntetést szervez az MTVA székházához. Hadházy Ákos, aki korábban már tüntetett az MTVA székháznál, úgy véli, hogy a nyomásgyakorlás eredményes lehet, de ha mégsem, ő is részt vesz a tüntetésen.

Toroczkai László, aki szintén EP-listavezető, kijelentette, hogy minden meghívásnak eleget tesz, ahol a vita lehetőségét biztosítják, így ott lesz május 17-én a Partizán YouTube-csatorna által szervezett vitán is. Egyetért azzal, hogy a köztelevíziónak is kötelessége biztosítani a vita lehetőségét minden EP-listavezető számára. Ugyanakkor Toroczkai nem csatlakozik a Magyar Péter által szervezett tüntetéshez, mert úgy véli, hogy ez egy újabb Majdan téri fordulathoz vezethet, amelyet a kormánypártok és a szélsőjobb is gyakran használ az orosz propagandában.

A Közmédia Választási Irodája reagált Magyar Péter bejelentésére, hangsúlyozva, hogy a közmédia működését törvények szabályozzák, és senkinek nincs joga ezeket felülírni saját érdekei vagy politikai ambíciói miatt. A közlemény szerint a közmédia nem enged a zsarolásnak, és minden rendelkezésre álló eszközzel meg fogja védeni a rá bízott javakat, médiafelületeket, valamint a munkatársak testi- és szellemi épségét. A közmédia szerint a Magyar-féle zsarolásnak „éppen a magyar emberek érdekében nem enged sem a Duna Médiaszolgáltató Zrt., sem pedig a tartalom-előállító MTVA”.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat. Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.