Rejtélyes haláleset a Szentmáriai-víztározónál

Szerdán a szlovákiai Szentmáriai-víztározóban horgászok találtak egy férfi holttestére, aki napokkal ezelőtt tűnt el. A tűzoltók húzták ki a testet a vízből, és az igazságügyi orvosszakértő kizárta az idegenkezűséget.

A tragikus eseményre csónakban pecázó horgászok lettek figyelmesek, amikor észrevették a tó felszínén lebegő emberi testet. Azonnal értesítették a mentőszolgálatot, mire a helyszínre érkező tűzoltók motorcsónakot használva kihúzták a holttestet a partra, majd átadták a rendőrségnek.

Az Új Szó beszámolója szerint az igazságügyi orvosszakértő az első vizsgálatok alapján kizárta az idegenkezűséget, továbbá boncolást rendelt el. A boncolás célja, hogy tisztázódjon a férfi halálának pontos oka.

A noviny.sk információi alapján a férfi három nappal a testének megtalálása előtt tűnt el, és ruháit összehajtogatva hagyta a víztározó partján. Szemtanúk már akkor értesítették a rendőrséget, de a férfi akkor még nem került elő.

A hatóságok egyelőre nem zárhatják ki a fulladást mint halál okát, azonban a pontos körülmények csak a patológiai jelentés nyilvánosságra hozatala után válnak ismertté. Az eset kapcsán felmerült a környezeti szennyezés kérdése is, tekintettel arra, hogy a közeli Sajó folyó vize ismét narancssárga színűvé vált az elmúlt időszakban, ami aggodalmat keltett a helyi lakosok körében.

A Sajó folyó szennyeződése kapcsán a szlovák környezetvédelmi minisztérium jelezte, hogy folyamatban vannak a tárgyalások a két évvel ezelőtt természeti katasztrófát elszenvedett folyóval kapcsolatos intézkedések finanszírozásáról. Két évvel korábban, 2022 februárjában, a Siderit bányavállalat bezárt alsósajói vasércbányájából kiömlő víz okozta a Sajó vörös színét, és a vizsgálatok kimutatták, hogy a vas, mangán, szulfátok és arzén szintje túllépte a megengedett határértékeket.

Bár 2022 júniusának végére sikerült csökkenteni a bányavíz mennyiségét, teljes mértékben nem sikerült megfékezni a szennyeződést. A Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat rendszeresen vizsgálja a Sajó vizét és mintavételeket végez, az utolsó mintavétel eredményei szerint csak a mangán szintje haladta meg a határértéket, míg a vas és arzén szintje alacsonyabb volt, de magasabb értékeket mutatott az előző méréshez képest, ami javulást jelez a vízminőségben. Az alsósajói lakosok észrevették, hogy a víz színe változik az időjárás függvényében; néha tiszta, máskor rozsdabarna. Jerga Tibor, Alsósajó polgármestere szerint az állami hatóságok nem mutatnak kellő érdeklődést az ügy iránt, és bár ígéreteket kaptak, konkrét intézkedésre még nem került sor. A környezetvédelmi minisztérium közlése szerint tárgyalások folynak más minisztériumokkal annak érdekében, hogy közös megoldást találjanak a finanszírozásra, elsősorban bányabiztonsági munkákra irányulóan.