Egy kátyú, ami megtréfálta a kínai elnök konvoját a budai Várban

Egy ismeretlen magyar hős nem tömte be a Tárnok utcában lévő, kitáblázott kátyút, így Hszi Csin-ping kínai elnök konvojának minden tagjának kikerülnie kellett azt a budai Várban.

A budai Várban történt esemény során egy Egyelőre Ismeretlen Magyar Hős úgy döntött, hogy nem tömi be a Tárnok utca közepén lévő, táblával jelzett lyukat, amelyet a kínai elnök és konvoja többször is kénytelen volt megkerülni. A kátyú mérete olyan nagy volt, hogy táblát helyeztek mellé, amely arra utasított, hogy balról kerüljék meg.

Az eseményt a helyi lakos, Zs. dokumentálta nappal és este, álló- és mozgóképen egyaránt. Zs. nagy örömére a kínai elnök autókonvojának minden egyes tagja kénytelen volt a kátyút kerülgetni.

Zs. azonban nem csak a kátyúról készített felvételeket, hanem azokról az álspontán kínai ünneplőkről is, akiket a konvoj útvonala mentén más kínaiak instruáltak, hogy pontosan hogyan és mit skandálva ünnepeljenek spontán. A résztvevők egyforma sapkákat viselve és egyenkiegészítőket használva köszöntötték a kínai elnököt.

A helyszínen jelen lévő magyar rendőrök megpróbálták akadályozni, hogy az ott lakók közelíthessenek a tömeget alakító statisztákhoz, de Zs.-t nem lehetett ilyen könnyen eltántorítani. Eközben a kínai elnök felesége, Peng Li-Jüan, Sulyok Tamás nejével, Nagy Zsuzsannával teázott és porcelánt festett a budai Várban. A Daily China szerint Peng Li-Jüant lenyűgözték a káprázatos herendi porcelánok, és a first ladyk Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatójának és Tartó László porcelánfestő művész társaságában ismerkedtek meg a manufaktúra történetével, valamint ők maguk is ecsetet ragadtak és festeni kezdtek.

A Magyar Nemzet információi szerint a porcelánfestés után Bács Balla Gyöngyi hímzőművész hímzés bemutatóját követték a Hagyományok Házában, majd Fodor Gergely kormánybiztos körbe vezette őket a Budavári Palota Szent-István termében. Peng Li-Jüan kiemelte, hogy a hímzés és porcelán Kína és Magyarország közös szimbólumai, és reméli, hogy a jövőben a két ország művészei között megerősödik a kapcsolat, ezáltal kölcsönösen tanulhatnak majd egymástól. "Kína és Magyarország kultúrája között sok a hasonlóság. A két országot mély rokonság fűzi egymáshoz, a barátságuk pedig szilárd alapokon nyugszik" – tette hozzá a kínai elnök felesége.

A Blikk is beszámolt róla, hogy szerdától Hszi Csin-ping három napot tölt hazánkban, a kínai elnök csütörtökön közös sajtótájékoztatót is tartott Orbán Viktorral. Hszi akkor elmondta, öröm, hogy állami szintű látogatást tehet Magyarországon. Egyben megköszönte Orbánnak és Sulyok Tamás államfőnek a vendéglátást, továbbá a kínai nép szívélyes üdvözletét tolmácsolta a magyaroknak.