Az új KRESZ részletei

Az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) államtitkára, Nagy Bálint bejelentette, hogy az új KRESZ nagyobb védelmet fog biztosítani a gyalogosoknak és kerékpárosoknak, valamint előnyösebb feltételeket teremt a közlekedési szereplők számára.

Az új közlekedési szabályrendszer kidolgozása során a legvédtelenebb közlekedők, mint a gyalogosok és a kerékpárosok védelmét helyezik előtérbe. A cél, hogy a civil közlekedők számára élhetőbb, míg a hivatásos résztvevők számára versenyképesebb környezetet teremtsenek.

Nagy Bálint az ÉKM közlekedésért felelős államtitkára a közlekedési kultúra napja jubileumi megnyitóján beszélt az új KRESZ-ről, amelynek megalkotását már elkezdte a minisztérium, és a következő szűk egy évben, 2025. március 31-ig kerül bevezetésre.

A tervezés során széleskörű egyeztetésre kerül sor, amelybe szakmai, közigazgatási, tudományos és civil szervezetek javaslatait is bevonják. Az új szabályrendszer a nemzetközi jogalkotási gyakorlatokat és a hazai bírósági döntéseket is figyelembe veszi.

Az államtitkár kiemelte, hogy az új szabályrendszer a fenntarthatósági és esélyegyenlőségi szempontokat is magában foglalja, valamint képes lesz alkalmazkodni a közlekedés technikai és emberi tényezőinek változásaihoz.

A KRESZ módosításának szükségessége már korábban is felmerült, de míg Lázár János korábban még arról beszélt, hogy a jelentősebb módosítások csak 2026-ra várhatók, Bodor Ádám, a BKK mobilitásfejlesztési igazgatója szerint a KRESZ módosítására vonatkozó egyeztetések már 2021-ben lezárultak. A kormány munkához látását és az új szabályrendszer előkészítését 2024 áprilisában jelentették be, amikor a Magyar Közlönyben megjelent, hogy felülvizsgálják a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM–BM együttes rendeletet.

Bíró József, a kampány ötletgazdája, a Közlekedéstudományi Egyesület társelnöke elmondta, hogy 2015-ben szervezték az első kampányt tizenöt közlekedési partnerszervezettel. "Azóta folyamatosan nő a csatlakozó partnerek száma. Büszkék vagyunk rá, hogy 2024-ben országosan száznál is több szervezet szervez már aktivitást, és fontosnak érzi a közlekedési kultúra üzenetének átadását a társadalom felé" – jelentette ki.

A közlekedési kultúra napját Magyarországon minden évben május 11-én tartják. A program a közlekedők egymás iránti tiszteletére hívja fel a figyelmet. A közlekedési kultúra napja kampányának üzenete, hogy ez egyéni szinten kezdődik a másik közlekedő tiszteletével, és kedvességgel, jó példa mutatásával – jelezte a tárca, hozzátéve, hogy ez a nap méltó alkalom arra is, hogy megköszönjék a közlekedésben, a közlekedésért dolgozók munkáját, helytállását.

A szervezők az idei indító szakmai napon arra biztattak mindenkit, hogy május 11-én csatlakozzanak a programsorozathoz, és érjék el közösen, hogy "legyen minden nap a kulturált közlekedés napja". Ezenkívül a rádiókban és a streaming felületeken elérhető a tizedik alkalomra készült, "Mondd, ki akarsz lenni" című dal, amely Feng Ya Ou énekes szerzeménye.

(MTI)