A Porsche bevételcsökkenése a német gazdasági helyzet tükrében

A Porsche AG tapasztalatai alapján a luxusautók piaca sem maradt érintetlen a német gazdasági visszaeséstől, az első negyedévben jelentős bevétel- és profitcsökkenést szenvedett el a vállalat.

A német luxusautó-gyártó, a Porsche AG bevétele 11 százalékkal, 9,01 milliárd euróra csökkent az idei év első negyedévében az egy évvel korábbi 10,1 milliárd euróhoz képest. Az elemzők által várt 9,33 milliárd eurós bevételnél is kevesebbet ért el a cég.

Az üzemi eredmény tekintetében még drasztikusabb a helyzet: 30 százalékos visszaesést mutatva, 1,28 milliárd euróra csökkent az előző év azonos időszakában elért 1,84 milliárd eurós eredményhez képest. Ennek következtében a jövedelmezőség is jelentősen romlott, 18,2 százalékról 14,2 százalékra esett vissza.

A Porsche által kiszállított autók száma is csökkent: az első három hónapban 77 ezer 640 darabot szállítottak ki, ami 3,9 százalékkal kevesebb a tavalyi első negyedévinél.

Annak ellenére, hogy a kezdeti eredmények nem tükrözik a vállalat terveit, a Porsche továbbra is optimista a 2023-as évre vonatkozóan. Megismételték az előrejelzést, miszerint 15-17 százalékos jövedelmezőséget és 40-42 milliárd eurós bevételt várnak az idei évtől.