A Mol negyedéves gyorsjelentése: Elemzői várakozásokat alulteljesítő, de erős negyedév

Ma hajnalban tette közzé a Mol a legfrissebb negyedéves gyorsjelentését, amelyben ellentétes piaci erők hatását tükröző eredmények szerepelnek. A társaság a finomítói marzsok magas szintje mellett alacsonyabb gázárakat is tapasztalt, összességében pedig az elemzői várakozásokat némileg alulteljesítve, de a hosszú távú átlaghoz képest erős negyedévet zárt.

A Mol a következő pénzügyi eredményeket közölte a gyorsjelentésében:

  • Az újrabeszerzési árakkal becsült, tisztított EBITDA 718,4 millió dollár volt, ami 2,8 százalékkal marad el az elemzők által várt 739 millió dollártól. Ez a szám jelentős visszaesést mutat a 2022-es, rendkívül magas energiaár-környezetben elért eredményekhez képest, de a hosszú távú teljesítményt figyelembe véve erősebb negyedévet jelent a Mol számára.

  • Az Upstream tisztított EBITDA 262 millió dollár lett, ami 1,7 százalékkal alacsonyabb az elemzői várakozásoknál. Ez az érték az egy évvel ezelőtti adathoz képest 0,7 százalékkal magasabb, de a negyedik negyedéves számokhoz képest 28 százalékkal alacsonyabb.

  • A Downstream tisztított EBITDA 292,5 millió dollárra rúgott, ami 8,6 százalékkal kevesebb a 319,9 millió dolláros elemzői várakozásnál. Ez a szám a bázisidőszakhoz képest 2,3 százalékkal alacsonyabb, a negyedik negyedéves eredménytől pedig 35,9 százalékkal marad el, mégis a Downstream volt a Mol legjövedelmezőbb üzletága a negyedévben.

  • A Fogyasztói szolgáltatások tisztított EBITDA-ja 143,5 millió dollár lett, ami 20,4 százalékkal magasabb az elemzői várakozásnál. Az egy évvel ezelőtti adathoz képest 13,4 százalékkal magasabb, a negyedik negyedéves rekord számokhoz képest azonban 0,2 százalékkal alacsonyabb.

  • A Gáz szegmens tisztított EBITDA-ja 79,4 millió dollár volt, ami 14,2 százalékkal haladja meg a 69,5 millió dolláros elemzői várakozást. A bázisidőszakhoz képest 0,3 százalékkal magasabb, a negyedik negyedéves eredményt pedig 52 százalékkal múlja felül.

A Mol pénzügyi eredményeit negatívan befolyásolta a magyar kormány által kivetett, 2024-es, 1 százalékos árbevétel alapú különadó, amely összesen mintegy 114 millió dollárt tett ki, valamint a jelentős devizaveszteség, amely 43 millió dolláros volt a negyedévben. A társaság összességében 265 millió dolláros profitot ért el, ami 16 százalékkal marad el a várakozásoktól, az egy évvel ezelőtti értéknél 42 százalékkal alacsonyabb, az előző negyedév eredményét pedig 11 százalékkal múlja alul.

Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója a gyorsjelentés kapcsán kiemelte, hogy a cég stabil eredményeket tudott felmutatni a külső környezet kihívásai közepette, amelyek kulcsfontosságúak Közép-Európa ellátásbiztonságának megerősítéséhez és stratégiai beruházások, mint például a hamarosan átadásra kerülő 1,3 milliárd eurós poliol komplexum Tiszaújvárosban, megvalósításához. A vállalat frissítette ambiciózus beruházási menetrendjét is, amely hozzájárul a vállalatcsoport és a közép-európai ipar versenyképességének növeléséhez, annak ellenére, hogy a teljesítményt rendkívüli kormányzati elvonások is nehezítették.