OTP: Jelentős profitnövekedés az első negyedévben

Ma hajnalban tette közzé az OTP Bank a legfrissebb, idei első negyedévre vonatkozó pénzügyi eredményeit. A bankcsoport jelentős növekedést ért el hitel- és betétállományában, bevételében és profitjában, amelyhez a szlovén és az üzbég akvizíciók is hozzájárultak.

Az OTP csoport hitel- és betétállománya, valamint bevétele és eredménye tovább növekedett az idei első negyedévben. A teljesítő hitelállomány 1 százalékkal bővült a tavalyi negyedik negyedévhez képest, elérve a 22 300 milliárd forintot. A hitelállomány növekedése kiemelkedő volt a bolgár, horvát, montenegrói és az orosz leánybankoknál, míg az üzbég és az ukrán operációkban csökkenést tapasztaltak. A betétállomány is hasonló mértékben, 1 százalékkal nőtt, meghaladva a 30 400 milliárd forintot. A hitel/betét mutató jelenleg 73 százalék.

Az összes bevétel 28 százalékkal, 597,6 milliárd forintra emelkedett, amelyben szerepet játszottak az akvizíciók is. Az idei első negyedéves számokban a tavaly megvett szlovén bank teljesítménye már három hónapra terjed ki, és az üzbég Ipoteka Bank számai is bekerültek az eredmények közé.

A működési kiadások 15 százalékkal, 263,3 milliárd forintra nőttek, ami jóval kisebb mértékű növekedés a bevételekhez képest. Ennek eredményeként a működési eredmény 40 százalékkal, 334,3 milliárd forintra nőtt.

A kockázati költségek egyenlege pozitív volt, 7 milliárd forintot tett ki. Az üzbég, orosz és román leánybankoknál érdemi hitelkockázati költségképzésre került sor, míg a magyar, horvát és ukrán operációkban céltartalékot szabadítottak fel.

Az első negyedévben minden leánybank nyereséges volt, a profit 74 százalékát a leánybankok adták. A bankcsoport profitja 240 milliárd forint volt, ami 23 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakához képest, és 8 százalékkal haladta meg az elemzői várakozásokat.

A menedzsment 2024-re vonatkozó előrejelzését legutóbb március 8-án adta meg, és azóta nem módosították a várakozásokat.