A Microsoft lehet a trójai faló az amerikai-kínai ketrecharcban

A Microsoft másfél milliárd dolláros befektetést hajt végre az Egyesült Arab Emirátusok MI-cégében, amely korábban Kínával is együttműködött, de most az amerikai befolyás felé fordulhat. Berkes Rudolf külpolitikai szakértő szerint ez az amerikai-kínai mesterséges intelligencia háború újabb epizódja.

Az Egyesült Arab Emirátusokban működő, a világ elitligájába tartozó MI-cég, a G42, amely korábban Kínával is dolgozott, most 1,5 milliárd dolláros amerikai befektetést kap a Microsofttól. A cég alapító vezérigazgatója, Peng Hsziao, Kínában született, amerikai egyetemeken végzett, és emirátusi befektetőkkel dolgozik együtt. Egy januári kongresszusi vizsgálat során a G42 kínai katonai megrendeléseit és washingtoni szemmel gyanús kapcsolatait vizsgálták, amelyek leépítéséről kezdett tárgyalni Peng Hsziao a vizsgálatot követően.

Berkes Rudolf, a Political Capital szakértője szerint az Egyesült Államok technológiai és katonai primátusa megkérdőjelezhetetlen, és Washington mindent megtesz ennek fenntartásáért. A mesterséges intelligencia a gazdasági növekedés egyik motorja lesz, és a kínai technológiai cégek állami irányítása kockázatot jelent az amerikai vállalatok számára, amikor ilyen cégekkel kívánnak együttműködni.

A G42, az Egyesült Arab Emirátusok AI-bajnoka, korábban kínai techcégekkel dolgozott együtt, de az amerikai befolyás felé fordulhat a Microsoft befektetésével. A cég 2023 júliusában fektetett be egy szuperszámítógépbe, amelyet a Cerebras üzemeltet Kaliforniában, és ahol a világ legnagyobb szuperszámítógép-hálózatát építik ki. A G42 és a Cerebras a Condor Galaxy System nevű rendszert készíti elő, amelynek feldolgozási kapacitása 36 exaflop lesz.

Az amerikaiak minden kínai techgurut fenntartásokkal kezelnek, és ez alól Peng Hsziao sem kivétel. A kínai technológiai szektor belső viaskodása vadnyugati jellegű, és a G42 leválasztása Pekingről Washington számára elemi érdek volt. A Microsoft befektetése a G42-be nemcsak a cégnek, hanem az amerikai kormányzat érdekeivel is összhangban van.

A Microsoft és a G42 történelmi megállapodást kötött, amely erősíti az Egyesült Arab Emírségek globális MI-központként betöltött szerepét. A kibővített partnerség részeként Brad Smith, a Microsoft vezérigazgatója is csatlakozik a G42 igazgatótanácsához, és mindkét vállalat támogatni fog egy egymilliárd dolláros fejlesztői alapot.

A Microsoft befektetése elmélyíti a két szervezet stratégiai partnerségét. A G42 a Microsoft Azure-on fogja futtatni MI-alkalmazásait és szolgáltatásait, és a két cég együtt fog működni a közel-keleti, közép-ázsiai és afrikai országok digitális infrastruktúrájának fejlesztésében.

Peng Hsziao szerint a Microsoft befektetése előmozdítja a G42 küldetését, amely a csúcskategóriás MI-technológiák méretarányos megvalósítása. A partnerség erősíti a G42 nemzetközi piaci jelenlétét, és új iparági innovációs szabványokat állít fel. Samer Abu-Ltaif, a Microsoft vállalati alelnöke szerint a stratégiai partnerség lehetőségeket teremt az ügyfelek és partnerek számára, felgyorsítja az innovációt és elősegíti a gazdasági növekedést.