Az ukrán rendező szerint Magyarország lehet az első célpont az oroszok számára

Egy ukrán filmrendező, Mihailo Gankanics provokatív videójában arra figyelmeztet, hogy ha Ukrajna elesik, az oroszok először Magyarországot szállhatják meg. A felvétel, melyet számos ukrán blog megosztott, kemény kritikát fogalmaz meg a nyugati politikusokkal szemben.

Mihailo Gankanics, az ukrán haderő tagja és filmrendező, egy rövid filmet készített, melyben arra utal, hogy ha Ukrajna elesik, egész Európa orosz megszállás alá kerülhet. A videóban Gankanics azt állítja, hogy az oroszok a háború megnyerése után nem Moldovát vagy Grúziát, hanem Magyarországot fogják először megszállni. A rendező szerint ez azért lehetséges, mert hazánk belpolitikai nehézségei miatt stabilizálódik, és a kormány az oroszoktól kérhet segítséget. Gankanics szerint cserébe az oroszok azt kérik majd, hogy Magyarország akadályozza a NATO-t abban, hogy érvényesíteni tudja az ötödik cikkelyt, vagyis a kollektív védelmi szerződést egy orosz támadás esetén.

A videó egy olyan forgatókönyvet vázol fel, ahol Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kapitulál, és helyette Viktor Janukovics oroszpárti vezető tér vissza Ukrajna élére. Ebben a forgatókönyvben Vlagyimir Putyin összevonja az orosz és az ukrán haderőt, létrehozva ezzel Európa legnagyobb katonai erejét.

Gankanics további forgatókönyve szerint az oroszok a balti államokat támadják meg következőnek, azzal, hogy felrobbantják a litván parlamentet és meggyilkolják az ország politikai vezetését. A rendező szerint ezután, mivel „senki nem tud a NATO-tól segítséget kérni,” az oroszok megszállják a Baltikumot.

A videóban az ukrán rendező a nyugati nagyhatalmakat is kritizálja, szerinte Lengyelországot fogják megtámadni legközelebb az oroszok, de a NATO nyugati szárnya nem fog nekik segíteni, mert „félnek a nukleáris háborútól.” A videón megjelenik a jelenlegi német kancellár, Olaf Scholz képe is, akit Ukrajnában sokan kritizálnak amiatt, hogy nem lép fel kellően markánsan Oroszországgal szemben.

A filmrendező szerint az oroszok ezután tovább mennek, és Berlin, Párizs, Madrid, London és Washington is orosz támadás alá kerül. A videó végén egy Putyin-idézet hangzik el, mely szerint „Oroszország határai nem érnek véget sehol,” majd Gankanics arra buzdítja nézőit, hogy támogassák Ukrajnát.

A videót, melynek címe "Erre a jövőre vártok?", ukrán bloggerek terjesztik, és a felvételen nem csak Zelenszkij ukrán elnök kapitulációja látható, hanem az is, hogy az orosz hadsereg Magyarországra vonul be. A túl valóságosra megcsinált videón egy korábbi békemenet jelei is láthatóak, és Orbán Viktor miniszterelnök is megjelenik. A Mihailo Gyankanics és a Wildcat Production által készített és hatásosan összevágott felvételek végén Berlin és Párizs is lángokban áll, Oroszország pedig az orosz és ukrán haderők összevonása után elfoglalja teljes Európát. A videó vége előtt megjelenő Putyin-idézet és a felirat, amely Ukrajna támogatására szólít fel, még inkább erősíti a felvétel üzenetét.