1600 éves ogham kőleletre bukkant egy földrajztanár

Egy angliai földrajztanár, Graham Senior kertjének gyomlálása közben egy különleges, bemetszésekkel díszített kődarabra lelt Coventryben, melyen a kelta írás egy korai formája, az ogham ábécé betűi láthatók. A lelet, amely 2020-ban, a Covid-19 miatti lezáráskor került elő, csak a közelmúltban ismerték fel jelentőségét.

A homokkőből készült, téglalap alakú tárgy 11 centiméter hosszú és 139 gramm súlyú, rejtélyes vésetei pedig az ogham ábécé betűi, amely egy kora középkori írásrendszer, és az első írott nyelvet jelentette Írországban.

Az ogham ábécét a 4. századtól a 6. századig az archaikus ír nyelvhez, a 6. századtól a 9. századig pedig az óír nyelvhez használták, és a jeleket főként Írországban, Walesben és Britannia nyugati részén vésték kövekre. A rendszer egyedi, a sorok egytől ötig terjedő csoportokba rendeződnek, és a kövek betekintést nyújtanak az ír nyelvbe a latin írás használata előtt.

Teresa Gilmore, a Birmingham Museums Trust munkatársa szerint a lelet közép-angliai felfedezése meglepő, mivel a térségből nem ismertek hasonló kövek, és az ogham-feliratos objektumok többsége Írországban található.

Katherine Forsyth, a Glasgow-i Egyetem munkatársa által végzett vizsgálatok alapján a Senior által felfedezett kő az 5-6., esetleg a 4. századból származhat, és négy oldalából hármon láthatók betűk.

A kő felületén lévő „Maldumcail / S / Lass” felirat zavarba ejtette a kutatókat, mivel a betűk a Mael Dumcail személynév egy változatára utalhatnak, de az S és a LASS jelentése nem világos. Feltételezhető, hogy a kő valamilyen helymegjelölésre szolgált, de hogy miként került Anglia középső részére, az továbbra is rejtély.