A magyar mentőszolgálat: egy hungarikum

Magyarországon május 10-én ünneplik a mentők napját, és az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) 137 éves múltra tekint vissza. Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője szerint a szervezet az elmúlt évszázadban is megőrizte innovatív úttörő szerepét, amely világszerte élenjáró volt, és jelenleg is kiemelkedőnek számít.

Az OMSZ alapjait Kresz Géza orvos rakta le 1887-ben, amikor megszervezte az első önkéntes mentőegyesületet Budapesten, Európában egyedülálló módon. Az Országos Mentőszolgálat hivatalosan 1948. május 10-én jött létre, ezért ezen a napon tisztelgünk a mentők előtt. Győrfi Pál kiemelte, hogy a világon egyedülálló az egész országot lefedő, egységes, állami fenntartású mentőszolgálat, amelyet hungarikumnak nevezhetünk.

A szóvivő beszámolt arról is, hogy az elmúlt 76 év során nemcsak a mentőállomások száma nőtt, hanem a technikai fejlődés is jelentős volt. A magyar mentők a világ egyik legjobb mentőautóival dolgoznak, a légimentők pedig a legkiválóbb mentőhelikoptereket használják. A mentőszolgálat logisztikája teljes mértékben digitalizálódott.

Győrfi Pál hozzátette, hogy a mentőszolgálat ma már üzleti intelligenciát és mesterséges intelligencia projektet is alkalmaz. Az MI projekt célja, hogy előre jelezzék, hol és mikor lesz szükség mentőre, így a mentőkapacitást dinamikusabban tudják szervezni.

Az OMSZ fejlesztései között szerepel egy drónprojekt is, amelynek segítségével gyorsabban juttathatnak el defibrillátort az arra szorulókhoz. Emellett két mobilapplikációt is említett a szóvivő: a Szív Cityt, amelyet már ötvenezer ember használ, és az ÉletMentőt, amely képekkel és ikonokkal segíti a segítségkérő kommunikációját, ha beszélni nem tud.

Győrfi Pál beszélt arról is, hogy a közeljövőben a mentőszolgálat képes lesz a hívó mobiltelefonjának kameráját is használni, hogy pontosabban meghatározhassák a szükséges segítség típusát.

A szóvivő megjegyezte, hogy egyre több fiatal csatlakozik a mentőszolgálathoz, és úgy véli, a mai fiatalok számára fontos, hogy értéket teremtsenek és jó ügyet szolgáljanak. Az OMSZ dolgozói létszáma is jelentősen nőtt, már meghaladja a 10 ezret, és hamarosan eléri a 15 ezret.