Több mint száz művész követeli a halálra ítélt iráni rapper szabadon bocsátását

Több mint száz művész, köztük Sting és a Coldplay tagjai, valamint emberi jogi aktivisták írtak alá egy petíciót, amelyben a halálra ítélt iráni rapper, Tomádzs Szalehi szabadon bocsátását követelik.

A petíciót a londoni székhelyű Index on Censorship nevű szervezet kezdeményezte, amely kiemelte, hogy Szalehi halálos ítélete a három évig tartó letartóztatás, börtön és kínzás után következett be. A szervezet szerint a művészetnek jogában áll bírálni, provokálni és megkérdőjelezni a hatalom tekintélyét, és egy művészt sem szabad bírósági zaklatásnak kitenni, pláne nem halálra ítélni a szabad véleménynyilvánítás gyakorlása miatt.

Szalehi, aki az iráni emberi jogi helyzet problémáira hívta fel a figyelmet dalain keresztül, 2023 októberében megkapta az Index on Censorship szólásszabadságért díjat a művészeti kategóriában.

Tamara Barschak zeneszerző és zongoraművész a The Guardian című brit lapnak nyilatkozva elmondta, hogy elborzasztó a tény, hogy a zenészt kivégzéssel fenyegetik, csupán azért, mert kifejezte a véleményét.

Az iráni forradalmi bíróság azért ítélte halálra Szalehit, mert 2022-ben nyilvánosan, dalaiban támogatta az országos tiltakozásokat, amelyek Mahsza Amini halála után kezdődtek. Amini egy 22 éves iráni nő volt, akit a nem megfelelő öltözéke miatt vettek őrizetbe, mivel nem viselt hidzsábot, és halála intenzív zavargásokat váltott ki az országban.