Hoppál Péter a Pécsi Református Kollégium tablóján

A Pécsi Református Kollégium végzős diákjainak tablójára felkerült Hoppál Péter, a térségi fideszes képviselő fényképe, ami miatt a város kirakataiba nem kerülhetett ki a tabló, és ez választási évben különösen érdekes helyzetet teremt.

A pécsi gimnázium végzős osztályainak tablóira került fel Hoppál Péter képe, amely miatt a városban nem helyezték el az osztályok tablóit a kirakatokban. A Szabad Pécs információi szerint az iskolán belül és a szülők körében is ellenérzések merültek fel az akcióval kapcsolatban. Kádár Péter, az iskola igazgatója azonban nem tudott a konfliktusokról, és megerősítette, hogy a politikus képviselői minőségében szerepelni fog a tablókon. A választási év és Hoppál helyi Fidesz-arc szerepe miatt különösen figyelemre méltó, hogy éppen most díszítik a tablókat a képviselő arcképével. Továbbá pletykák szerint 2026-ban, az országgyűlési választások évében is hasonló akcióra készül az iskola vezetése.

Az iskola igazgatója szerint az iskolák azokat a személyeket helyezik el a tablójukon, akiket fontosnak tartanak, és az iskola tisztelettel adózik a fenntartónak, a református egyháznak, amelynek képviseletében Hoppál Péter helyet kap a tablókon. Kádár Péter hozzátette, hogy a választott képviselők és közéleti szereplők részvétele a társadalmi élet különböző közösségeiben, így az iskolák fenntartói testületeiben is természetes, és a tiszteletük megilleti őket, ha segítik a közjót. Az igazgató szerint szülői panaszok nem érkeztek hozzá az ügyben.

Hoppál Péter szerint nincs itt semmi látnivaló

Hoppál Péter a portál megkeresésére kijelentette, hogy nem politikusként, hanem a Fenntartói Igazgatótanács elnökeként szerepel a tablókon. Az intézmény 30 éves jubileumának alkalmából szeretnék népszerűsíteni, hogy a baranyai református egyház tartja fenn a létesítményt. A politikus szerint a tablókép nem problémás, hiszen a tanítás és az egyház az életében a politika előtt jött, és a választásokhoz sem fűződik az akció. Hoppál Péter nem kap tiszteletdíjat a tisztségéért, társadalmi munkában végzi azt, és nem tervezi, hogy a politikai karrierje után visszatérjen az iskola életébe. Mint református presbiter is, az Igazgatótanács elnöki posztját is betöltheti. A tablóra való felkerüléséről szóló döntés kapcsán debreceni példával nyugtatták meg, bár Debrecenből megerősítették, hogy náluk ez nem szokás.

(Borítókép: Hoppál Péter 2022. július 28-án. Fotó: Szabó Réka / Index)