Ázsia a leginkább katasztrófa sújtotta régió

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) legújabb jelentése szerint Ázsia volt a leginkább katasztrófa sújtotta régió tavaly, ahol a globális felmelegedés hatására nőttek a szélsőséges időjárási és éghajlati veszélyek.

A WMO főtitkára, Celeste Saulo szerint a régióban 2023-ban több országban is rekordmeleg volt tapasztalható, és számos szélsőséges időjárási esemény, mint az aszályok, hőhullámok, áradások és viharok sújtották a területet. Több mint 9 millió embert érintettek ezek az események, és több mint 2000 halálos áldozatot követeltek, miközben a hőhullámok erősödésének tendenciája is folytatódott.

A jelentés rámutatott, hogy az éghajlatváltozás kulcsfontosságú mutatói, mint a felszíni hőmérséklet, a gleccserek olvadása és a tengerszint emelkedése, romló körülményeket jeleznek, és hangsúlyozza a nagyobb katasztrófakockázat-megelőzés szükségességét az ázsiai régióban. Az átlaghőmérséklet 2023-ban a második legmagasabb volt a feljegyzések kezdete óta, és a felmelegedési tendencia az 1960-1990 közötti időszakhoz képest megduplázódott, ami Ázsiában gyorsabb melegedést és növekvő áldozatokat, valamint gazdasági veszteségeket eredményez.

Nyugat-Szibériától Közép-Ázsiáig, valamint Kelet-Kínától Japánig terjedő területeken tavaly különösen magas hőmérsékleteket mértek, és a régió nagy része jelentős csapadékhiánytól szenvedett, miközben számos szélsőséges időjárási esemény is előfordult, amelyek heves esőzésekkel és áradásokkal jártak. A csapadékhiány negatív hatással volt az ivóvízforrásokra, a mezőgazdaságra, az iparra és a vízenergiára is.

A jelentés szerzői szerint az adatok alapján szükség van a szélsőséges időjárásra vonatkozó korai előrejelző rendszerekre és a katasztrófakockázatok csökkentésére, hogy a jövőben mérsékelni lehessen az éghajlatváltozás okozta veszteségeket és károkat. A régiót 1970 és 2021 között 3612 természeti katasztrófa sújtotta, ami 1400 milliárd dollár gazdasági veszteséget és közel egymillió halálesetet okozott, ez utóbbi a világszerte bekövetkezett összes természeti katasztrófa okozta halálesetek 47%-át teszi ki. A WMO szerint a katasztrófák által okozott károk akár 30%-kal is csökkenthetők lennének, ha 24 órán belül korai figyelmeztetést adnának ki.