Putyin Mihail Misusztyint jelöli Oroszország miniszterelnökének

Vlagyimir Putyin orosz elnök Mihail Misusztyint jelölte a miniszterelnöki posztra, ezt Vjacseszlav Vologyin, az Állami Dumának elnöke jelentette be pénteken a Telegramon.

Misusztyin, aki május 7-én, Putyin ötödik elnöki beiktatása után mondott le kormányával együtt, ügyvezetőként folytatta munkáját. Miniszterelnöki jelölését az alsóház pénteken, moszkvai idő szerint kora délután meg is szavazta, és Misusztyinnak hét napon belül kell javaslatot tennie a miniszterelnök-helyettesi és miniszteri posztokra. A jelölt a vitát megelőzően felkeresi a parlament négy frakcióját.

Misusztyin, aki 58 éves, 2020. január 15-én vált miniszterelnökké, Dmitrij Medvegyev lemondása után. Putyin elnök a Szövetségi Gyűlésben tartott beszéde után három órával történt ez a változás, és az alsóház a következő napon 383 igen szavazattal, 41 tartózkodás mellett hagyta jóvá a döntést.

A közgazdaságtudományi doktorátussal rendelkező Misusztyin technokrataként ismert, és 2010 és 2020 között a Szövetségi Adóhivatalt vezette. Karrierjét 1998-ban kezdte a kormányzatnál, de a magánszektorban is szerzett tapasztalatot.

A koronavírus-járvány kezdetén vette át a kormány vezetését. Putyin május 6-án megfogalmazott értékelése szerint a hatóságok munkája „kielégítő eredményt hozott mind a koronavírus elleni küzdelem, mind a gazdaság szempontjából”. Azt mondta, hogy a kormányzat a „különleges hadművelet” – az ukrajnai háború – 2022. februári kezdete óta „általában véve sikeresen” birkózott meg az új kihívással. Az orosz alaptörvény értelmében a kormányfőt az elnök nevezi ki, a duma jóváhagyása után. Az új miniszterelnöknek egy héten belül javaslatot kell tennie a szövetségi végrehajtó szervek felépítésére.

A kormányfőnek továbbá 14 napon belül kell benyújtania a miniszterelnök-helyettesek és a szövetségi miniszterek jelölését az alsóháznak. A „biztonsági blokk” és a külügyi tárca vezetőinek kiválasztása külön eljárást igényel.

Az alsóház egy héten belül dönt a kormányfő által benyújtott jelöltekről, akiket ezután az orosz elnök nevez ki. A védelmi, a Szövetségi Biztonsági szolgálat (FSZB), a belügyminisztérium, az igazságügyi minisztérium, a rendkívüli helyzetek minisztériuma és a külügyminisztérium vezetőit a felsőházzal folytatott konzultációt követően nevezi ki az elnök. A jelöltek először az illetékes szakbizottság előtt jelennek meg, majd a testület véleménynyilvánítását követően az összes szenátor szavaz.

Valentyina Matvijenko, a felsőház elnöke korábban kijelentette, hogy az erőszakszervezetért és a diplomáciáért felelős tárcavezetők jelölése május 15-én történhet meg.

Emomali Rahmon Tádzsikisztán elnöke és Vlagyimir Putyin orosz elnök azután találkoztak, hogy márciusban a Moszkvához közeli Crocus City Hall koncertteremben terrortámadás történt, később pedig kiderült, hogy a merénylők közül többen tádzsik állampolgárok. A tádzsik elnök azt mondta, „ami történt, az teljesen elfogadhatatlan”, és „súlyos károkat okoz nemzetünk imázsának, történelmének, kultúrájának és hagyományainak”. Putyinnak azt mondta, továbbra is „szorosan” együtt fognak működni Oroszországgal „ebben a kérdésben”. A terrorizmust egyébként „globális problémának” nevezte, és elmondta, hogy Tádzskisztán „álláspontja” az, hogy ellenzik „a kettős mércét a terrorizmus és a szélsőségesség elleni küzdelemben. A terrorizmusnak nincs sem nemzetisége, sem vallása”.