Stratégiai együttműködés a 4iG és a Huawei között

Magyarországra látogatott Hszi Csin-ping kínai elnök, amely időzítés nem véletlen, hiszen a 4iG Nyrt. és a Huawei Technologies Hungary közötti stratégiai megállapodás aláírása is ekkor történt. A dokumentumot Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter jelenlétében írták alá, amely egy új közös felhőszolgáltatási platform és infokommunikációs innovációs központ kialakítását célozza a hazai és a régióban települt távol-keleti vállalatok számára.

A 4iG és a Huawei együttműködése a Vodafone Magyarország akvizícióját követően vált szorosabbá, mivel a Vodafone Csoport mobilhálózati megoldásai részben Huawei technológiákon alapulnak. A megállapodás célja, hogy a 4iG meglévő felhőszolgáltatása mellett egy új közös felhőszolgáltatási platformot és innovációs központot hozzanak létre. A társaságok emellett vizsgálják a mesterséges intelligencia alapú szolgáltatások kutatására, fejlesztésére és alkalmazására közös innovációs központok létrehozásának lehetőségét is.

A Huawei mint az ICT infrastruktúra és intelligens eszközök vezető globális szállítója, valamint a 4iG Csoport régióban páratlan adatközponti infrastruktúrája és magasan képzett szakemberei egyedülálló alapot biztosítanak a tervezett együttműködéshez. A megállapodás összhangban van és támogatja Magyarország nemzeti digitalizációs törekvéseit.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kiemelte, hogy a digitális gazdaság részesedése már ma is meghaladja a 25%-ot, és a digitalizáció, az intelligens technológiák és az automatizált rendszerek alkalmazása tovább növelheti a magyar vállalatok versenyképességét és segítheti a hazai ipar modernizációját. A kínai elnök látogatása során gyümölcsöző tárgyalásokat folytattak Orbán Viktor miniszterelnökkel, amelyek során többek között a vasútfejlesztés, elektromobilitás, mezőgazdaság, atomenergia és telekommunikáció témái kerültek elő. A megállapodáshoz kapcsolódó fejlesztések összértéke meghaladja az 5 milliárd eurót, de a teljes költség akár a 10 milliárd eurót is elérheti, és az Egy övezet egy út kezdeményezés keretében valósulnak meg.

Gao Weijie, a Huawei Technologies Magyarországért és a Nyugat-Balkánért felelős vezérigazgatója megköszönte Magyarországnak a kiegyensúlyozott és objektív üzleti környezetet, és kiemelte a digitális önrendelkezés fontosságát. Fekete Péter, a 4iG Csoport vezérigazgatója szerint a Huawei technológiái javítani fogják a vállalatok versenyképességét és üzleti hatékonyságát. Az új technológia működése teljesen biztonságos lesz, a tervek szerint a felhő alapú adatközpont szeparált környezetben fog működni.