Donald Tusk átalakította kormányát

Egyszerre négy lengyel miniszter jelölteti magát az Európai Parlamentbe.

Donald Tusk, a decemberben megalakult lengyel kormány elnöke péntek reggeli sajtótájékoztatóján emlékeztetett, hogy senkinek a megbízatása sem örökre szól. A kormányátalakítás nem jelenti azt, hogy a távozó miniszterekkel elégedetlen lenne, sőt, szerinte jól szerepeltek a nehézségek ellenére. Az Európai Parlamentbe (EP) küldik őket, hogy az Európai Néppártot erősítsék, amelynek a lengyel kormánykoalíció négy pártja közül kettő tagja, és a június 9-i választáson a 53 lengyel mandátum minél nagyobb részét szeretnék megnyerni.

Sokan azonban nem fogadják el ezt a magyarázatot, és bírálatok érték az elképzelést, miszerint a vitatott intézkedéseket hozó miniszterek most magasabb jövedelemért az EP-be mennek. Mind a négy miniszter pártja listavezetője egy-egy régióban, és Lengyelországban 13 régióban lehet szavazni az EP-választáson.

A négy távozó közül három a miniszterelnök pártját képviselte eddig. Marcin Kierwinski belügyminiszter volt, aki a párt főtitkára is, de egyes vélemények szerint nem tudta igazán kézbe venni a rendőrséget. Borys Budka, aki Tusk uniós tisztségei idején pártelnök és frakcióvezető volt, december óta az állami vagyon minisztereként százával cserélte le az állami cégek vezetőit. Az ellenzék szerint az új emberek is politikai kinevezettek, csak éppen az új kormányéi.

A legérdekesebb távozó Bartlomiej Sienkiewicz kulturális miniszter, aki az előző időszakban a közmédia átalakításáért is felelős volt, és intézkedéseinek törvényességét az Alkotmánybíróság is elmarasztalta. A parlament hozott egy határozatot, amely nem minősül jogszabálynak, így patthelyzet van, de a közszolgálati TV, rádió és hírügynökség felszámolóbiztosait a cégbíróság bejegyezte. Sienkiewicz utódja, Hanna Wróblewska pártonkívüli hivatalnok, művészettörténész, volt galériaigazgató.

Az új belügyminiszter, Tomasz Siemoniak jelentős politikus, aki eddig a titkosszolgálatokat felügyelte, és a két tisztség összevonásával a miniszterek száma 27-ről 26-ra csökken. A miniszterelnök állítólag csökkenteni akarja a kormánylétszámot, amely jelenleg államtitkárokkal és helyettes államtitkárokkal együtt 112 fő.

A negyedik távozó miniszter a parasztpárti Krzysztof Hetman, akit a fejlesztési tárca élén pártja eddigi frakcióvezetője, Krzysztof Paszyk követ. Andrzej Duda köztársasági elnök, aki gyakran áll harcban a kormánnyal, ezúttal nem támaszt nehézséget, és hétfőn kinevezi, valamint felesketi az új kormánytagokat.