Rafah kórházai a teljes izraeli támadás előtt már túlterheltek

Rafah városának egészségügyi létesítményei már most, egy teljes körű izraeli szárazföldi invázió előtt is túlterheltek, a helyi orvosok szerint több mint egymillió menedéket kereső ember számára fenyeget az egészségügyi ellátás hiányának veszélye.

A BBC jelentése szerint az izraeli hadsereg hétfőn kezdett korlátozott hadműveleteket a Hamász ellen Rafah keleti külvárosában, ami tovább súlyosbította a helyzetet. Az Abu Youssef al-Najjar kórház, amely a város legnagyobb egészségügyi létesítménye és egyben az egyetlen dialízisosztállyal rendelkező kórház Gázában, kénytelen volt evakuálni a személyzetet, miután evakuálási parancsot kaptak és a közelben harcok törtek ki. Ez a lépés még inkább megnehezítette a veseelégtelenségben szenvedő betegek ellátását.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy az izraeli előrenyomulás miatt a Khan Younisban található Európai Gázai Kórház, ahol a kritikus állapotú betegeket műtötték, már nem közelíthető meg. Emellett a Rafah és Kerem Shalom határátkelők is elérhetetlenné váltak, ami tovább rontja a humanitárius helyzetet. Egy kórházigazgató szerint a helyzet katasztrofális.

Az izraeli hadsereg felszólította Rafah keleti részének minden lakóját, hogy a saját biztonságuk érdekében hagyják el a várost, és menjenek a közeli al-Mawasi és a központi Deir al-Balah városáig terjedő humanitárius területre.