Csak három párt került volna be a parlamentbe a legfrissebb felmérés szerint

Az IDEA Intézet legújabb felmérése alapján, ha május elején tartottak volna országgyűlési választásokat Magyarországon, csak három párt jutott volna be a parlamentbe: a Fidesz-KDNP, a Magyar Péter vezette Tisza Párt, valamint a Demokratikus Koalíció.

A felmérés szerint a Fidesz-KDNP a felnőtt népesség 27%-ának, míg a biztos szavazók 39%-ának támogatását élvezte volna. A Tisza Párt a felnőttek 15%-át, a biztos szavazók 21%-át vonzotta volna magához, ezzel a tavasz közepére a második legnépszerűbb párttá avanzsálva Magyarországon. A Demokratikus Koalíció a teljes népesség 11%-át, a biztos szavazók 15%-át szerezte volna meg. Ezzel szemben a Momentum és a Mi Hazánk nem érte volna el az 5%-os parlamenti küszöböt, az MKKP támogatottsága pedig szintén a küszöb alá csökkent.

A június 9-i európai parlamenti és önkormányzati választások előtt a népesség választási hajlandósága magas volt, a felnőtt népesség 56%-a volt meggyőződve arról, hogy részt vesz a szavazáson.

Az IDEA Intézet adatai szerint, ha az európai parlamenti választásokat május elején tartották volna, a Fidesz-KDNP 40%-os, a Tisza Párt 21%-os, míg a DK-MSZP-Párbeszéd közös listája 17%-os támogatottságot kapott volna. Az MKKP európai parlamenti támogatottsága éppen hogy elérte volna az 5%-ot.

Az adatfelvétel 2024. április 25. és május 4. között történt, online kérdőívek segítségével. A kutatás eredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére nézve, figyelembe véve az iskolai végzettséget, életkort, nemet, településtípust és régiót. A súlyozás során a különböző internet- és Facebook-felhasználási szokásokat is kontrollálták, így biztosítva a reprezentativitást. A 1500 fős minta hibahatára ±2,3 százalékpont.