Munkakeresőként milyen egy jó nap?

Életünk során előfordul, hogy munka nélkül maradunk, és ilyenkor különösen fontos, hogy stabil lelkiállapotban maradjunk. De vajon mi kell ehhez, és hogyan érdemes eltölteni a napjainkat?

Egy átlagos ember napja általában a munkával telik, de mi történik, ha ez kiesik a napi rutinból? A rendszertelenség és a tétlenség nem tesz jót, ezért fontos, hogy megtaláljuk a napjaink hasznos eltöltésének módját.

Anyagiak

Amennyiben az álláskeresési járadék folyósítási ideje alatt munkába állunk, a hátralévő időszak 80%-át megkaphatjuk, tehát nem érdemes a tétlenséget választani. A megcsappant bevételek mellett fontos a takarékoskodás, és inkább a kedvező árú boltokat részesítsük előnyben a drágább üzletek helyett. Az álláskeresési járadék összege a munkaéletünk "fehérségétől" is függ, így érdemes kerülni a nem hivatalos foglalkoztatást.

Lelkiállapot

A belső béke megőrzése vagy megtalálása kulcsfontosságú, hiszen a munkanélküliség nem jelenti azt, hogy értéktelenek lennénk. A rendszeres testmozgás segíthet abban, hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkben, és ezáltal könnyebben érhetjük el céljainkat. Fontos, hogy ismerjük önmagunkat, és rendszeresen feltegyük magunknak azokat a kérdéseket, amelyek segítenek meghatározni életcéljainkat.

Célok és lehetőségek

Tisztában kell lennünk azzal, mihez értünk, és mit szeretnénk elérni. Ha jelenlegi képességeinkkel nem érhetjük el a céljainkat, akkor az önfejlesztésre kell időt szánnunk. Az interneten számos forrás áll rendelkezésre, amelyek segítségével bővíthetjük tudásunkat, és ezáltal növelhetjük a munkaerőpiaci értékünket. Az álláskeresés során érdemes kihasználni az online platformokat, mint például a profession.hu, a jooble, a cvonline, vagy a LinkedIn, és nem szabad restellni a profilunk és életrajzunk kitöltését.

Egy jó nap munkakeresőként a következőkből állhat:

  • Minden nap tisztában kell lennünk aznapi teendőinkkel.
  • Rangsoroljuk a teendőket sürgősségi szempontból.
  • Szabjunk időkeretet az állásokra jelentkezésnek.
  • Gyakran mozduljunk ki a szabad levegőre.
  • Értékeljük az aznap elvégzett feladatokat, és dicsérjük meg magunkat, ha a teendők jelentős részét elvégeztük.
  • A következő nap teendőit írjuk listába, ügyelve arra, hogy a feladatok mérsékelten nehézek legyenek.

Minden nap, sőt minden óra egy új kezdet lehet, és ki tudja, talán a következő munkahelyünk egy egészen új életstílust hoz majd.