Nyugdíjba vonulás előtt áll? Fontos információk a szolgálati idő szerzéséről

A nyugdíjjogosultság és a nyugdíj összege szempontjából kulcsfontosságú a szolgálati idő hossza, amely megállapodással is bővíthető.

A szolgálati idő hossza meghatározó tényező a nyugdíjjogosultság és a nyugdíj összegének megállapításában. Ezt a periódust nemcsak a biztosítási idő, hanem bizonyos járulékfizetés nélküli időszakok is növelhetik, mint például a katonai vagy polgári szolgálat, a 1968. január 1-je előtt született gyermek után járó többlet szolgálati idő, valamint az 1998 előtti nappali tagozatos felsőfokú tanulmányok ideje.

Az ado.hu szakportál felhívja a figyelmet arra, hogy a szolgálati időt megállapodáskötéssel is lehet gyarapítani. A nyugdíjbiztosítási igazgatási szerveknél többféle célból köthető megállapodás, így például biztosítási jogviszony hiányában vagy annak szünetelése esetén, felsőoktatási tanulmányok idejének elismerése, öregségi teljes vagy résznyugdíjhoz szükséges szolgálati idő pótlása, vagy a 1998. évi GYES idejével megegyező otthoni gondozás idejének szolgálati időként történő elismerése céljából.

A megállapodást azok a belföldi nagykorú személyek köthetik, akik nem állnak biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyban, nem terjed ki rájuk a biztosítás, vagy biztosításuk szünetel. A megállapodást a kedvezményezett javára más személy vagy szerv is megkötheti, a járulékfizetést átvállalva. A nyugdíjjárulék mértéke 22 százalék, amelyet legalább a minimálbér (2024-ben 266 800 forint) alapján kell megfizetni, de választható magasabb összeg is.

Fontos megjegyezni, hogy ha a megállapodás ennél magasabb összegre szól, akkor a nyugdíjalapot képező jövedelemként a minimálbérnél magasabb összeget veszik figyelembe. Azonban csak a minimálbér alapulvételével köthető megállapodás azoknak a nagykorú személyeknek, akik a felsőoktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében folytatott tanulmányok idejét, vagy az öregségi teljes-, illetve résznyugdíjhoz szükséges szolgálati időt, legfeljebb öt évet kívánnak elismertetni.

Végül, a nyugdíjjogosultsághoz hiányzó szolgálati idő – öregségi teljes nyugdíjhoz húsz év, öregségi résznyugdíjhoz tizenöt év – megszerzésére megállapodással legfeljebb öt évre van lehetőség, de csak azok számára, akik már betöltötték a nyugdíjkorhatárt.