Meta részvények zuhanása és a tech cégek jelentései

A Meta részvényeinek értéke jelentős, 17 százalékos zuhanást szenvedett el a negyedéves jelentés közzététele után, ami a vállalat piaci értékének mintegy 200 milliárd dolláros csökkenését eredményezte.

A Meta 36,5 milliárd dolláros bevételt ért el az elmúlt negyedévben, ami szinte kizárólag hirdetésekből származott, és 12,4 milliárd dolláros adózás utáni eredményt produkált, részvényenként 4,71 dolláros nyereséggel. Ezek a számok meghaladták az elemzők által várt 36,2 milliárd dolláros bevételt és 4,36 dolláros részvényenkénti nyereséget. A vállalat felhasználóbázisa is növekedett, a napi aktív felhasználók száma meghaladta a 3,24 milliárd főt, ami a Föld lakosságának 40 százalékát jelenti.

A következő negyedévre a Meta valamelyest alacsonyabb bevétellel számol, és a kiadások is növekedni fognak, amelyek főként a mesterséges intelligencia fejlesztéséhez kapcsolódnak. Az új termékek megjelenésére azonban még várni kell, ami részben hozzájárulhatott az árfolyam eséséhez.

A piaci reakció a Meta részvényeinek esésére eltúlzottnak tűnik, tekintettel arra, hogy a vállalat jobban teljesített az előző negyedévben, mint várták, és a következő negyedéves előrejelzések csak minimálisan maradtak el a várakozásoktól. A mesterséges intelligencia fejlesztéséhez kapcsolódó kiadások egy része olyan vállalatokhoz kerül, mint az Nvidia vagy a Super Micro Computer, amelyek szintén árfolyamcsökkenést szenvedtek el. Ezzel szemben a Tesla gyorsjelentése ellenére, amely alulmúlta a várakozásokat, a részvények értéke emelkedett.

A Boeing veszteséggel zárta az első negyedévet, 1,13 dollár részvényenkénti veszteséget termelve, és a Moody’s hitelminősítő cég is leminősítette a vállalatot. A Ford viszont 43 milliárd dolláros bevételt ért el, ami 3 milliárddal haladta meg a várakozásokat, és részvényenkénti nyeresége is jobb lett a vártnál. Az IBM is jól teljesített, 14,5 milliárd dolláros bevétellel és részvényenként 1,68 dollár nyereséggel.

A Microsoft és az Alphabet gyorsjelentéseit csütörtökön teszik közzé, és további jelentős jelentéseket várnak a Merck, az Intel, a Caterpillar, valamint a legnagyobb olajvállalatok részéről.