Euronews válasza a CPAC szervezőinek

Az Euronews nem foglalkozik a budapesti CPAC konferenciával, miután a szervezők elutasították a csatorna regisztrációját, a "NO WOKE ZÓNA" szabályra hivatkozva.

Az Euronews szerkesztősége, sok más médiumhoz hasonlóan, visszautasítást kapott a budapesti CPAC konferencia szervezőitől, amikor regisztrálni próbáltak az eseményre. A szervezők válaszában azt írták: "Sajnálattal tájékoztatjuk, hogy jelenleg nem áll módunkban regisztrációs kérését teljesíteni. Szervezőként be kell tartanunk a konferencia egyik vaskalapos szabályát: A CPAC egy NO WOKE ZÓNA". Az elutasításban nem részletezték, hogy milyen kritériumok alapján ítélik meg a szerkesztőséget kevésbé „woke”-nak a jövőben.

Az Euronews reakcióként kijelentette, hogy csak akkor számol be a konferencián elhangzó beszédekről, ha munkatársaik szakszerűen és megbélyegzés nélkül végezhetik munkájukat a helyszínen. A csatorna emlékeztetett arra az esetre, amikor Brüsszelben egy helyi polgármester betiltott egy jobboldali konferenciát, de a bíróság azonnal újra engedélyezte azt, és Orbán Viktor ezt a jogállam győzelmeként értékelte. Ezzel szemben Magyarországon a közérdeklődésre számot tartó, közintézményben rendezett konferenciáról kizárt újságírók sem jogorvoslatot, sem magyarázatot nem kaptak.

A Direkt36 által közzétett információk szerint, amelyek szerint Orbán Viktor köreiből finanszírozták Európa első számú hírszolgáltatójának felvásárlását, a szerkesztőségek hangsúlyozták, hogy munkájukba eddig senki sem avatkozott be, és továbbra is elkötelezettek az objektív és semleges tudósítás mellett.