Az Egyesült Államok újra fókuszba helyezi a Salamon-szigeteket

Az Egyesült Államok évtizedes kihagyás után ismét nagyobb figyelmet fordít a csendes-óceáni térség geopolitikai stratégiájára, különös tekintettel a Salamon-szigetekre, ahol a kínai befolyás növekedése érzékelhető.

A Csendes-óceán térsége hosszú ideig az Egyesült Államok befolyási övezetének számított, de az elmúlt évtizedekben Washington figyelme lanyhult, amit Kína kihasznált a saját gazdasági erejének növelésére és a kisebb országok befolyásolására. A Salamon-szigetek esetében az Egyesült Államok az elmúlt két évtizedben kevés aktivitást mutatott, de most változtatnak ezen a politikán, és visszatérnek a kisállamba. Manasseh Sogavare Salamon-szigeteki miniszterelnök üdvözölte az amerikai döntést, hangsúlyozva, hogy országának szüksége van az Egyesült Államokra.

Az Egyesült Államok korábban, egészen 2000-ig Békehadtestet állomásoztatott a szigeteken, de etnikai feszültségek miatt kivonultak. 2019-ben azonban meghívást kaptak a helyi miniszterelnöktől, hogy térjenek vissza. A Salamon-szigetek, amelyek Ausztráliától mintegy 2000 kilométerre északkeletre helyezkednek el, a térség egyik legszegényebb országai közé tartoznak.

A visszatérésük azonban nem tűnik zökkenőmentesnek, mivel úgy tűnik, hogy vannak olyan erők, amelyek akadályozzák az amerikai egység megjelenését a szigeteken. A cikk szerint Kína lehet az, aki igyekszik megakadályozni az Egyesült Államok befolyásának újbóli megerősödését a térségben. Peking diplomáciai erejét mutatja, hogy a Salamon-szigetek 2019-ben megszakították a diplomáciai kapcsolatokat Tajvannal, és inkább Kína mellett foglaltak állást. A két ország közötti kapcsolatok 2022-ben tovább erősödtek, miután rendészeti és biztonsági megállapodást kötöttek, ami aggodalmat váltott ki a térség jelentősebb hatalmaiban.