A szivárványos termékek kihelyezésének további korlátozásai

A Magyar Közlöny legutóbbi számában megjelent rendeletek értelmében már nem csak az LMBTQ-tartalmú könyvek, hanem egyéb, hasonló témájú termékek kirakatba helyezését is korlátozzák. A változások a fogyasztóvédelem területén is érvényesülnek, többek között a kötelező jótállási időtartamok módosulnak.

A kormány által hozott új rendelkezések szerint a tartós fogyasztási cikkek esetében a kötelező jótállási idő a következőképpen alakul:

  • 10 000 forint és 250 000 forint közötti eladási ár esetén két év,
  • 250 000 forint feletti eladási ár esetén három év lesz a kötelező jótállási idő.

Amennyiben a jótállási idő alatt egy terméket már háromszor megjavították, de ismét meghibásodik, a vállalkozásnak nyolc napon belül kötelessége azt kicserélni. Ha a cserére nincs lehetőség, a vállalkozás köteles a jótállási jegyen, ennek hiányában a fogyasztó által bemutatott, a fogyasztási cikk ellenértékének megfizetését igazoló bizonylaton – az általános forgalmi adóról szóló törvény alapján kibocsátott számlán vagy nyugtán – feltüntetett vételárat nyolc napon belül a fogyasztó részére visszatéríteni.

A "salátarendeletként" emlegetett jogszabálycsomag Orbán Viktor miniszterelnök választási programjának szellemében módosítja a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeit is.

A szivárványos termékekkel kapcsolatosan a Magyar Közlönyben foglaltak szerint tilos kirakatban elhelyezni vagy közszemlére tenni azokat a termékeket, amelyek a születési nemnek megfelelő önazonosságtól eltérő, a nem megváltoztatását vagy a homoszexualitást népszerűsítő vagy a szexualitást közvetlenül, naturálisan vagy öncélúan ábrázoló elemeket tartalmaznak.

Ezenfelül, templomok és egyéb vallási helyek bejáratától számított 200 méteres körzetben sem forgalmazhatók az ilyen jellegű termékek.

A kereskedőknek zárt csomagolásban kell forgalmazniuk azokat a gyermekeknek szánt termékeket, amelyek a fent említett tartalmakat jelenítik meg vagy népszerűsítik.

A könyvek esetében a kiadók felelőssége, hogy tájékoztassák a kereskedőket, ha a könyv tartalmazza a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását vagy a homoszexualitást, illetve ha a szexualitást közvetlenül, naturálisan vagy öncélúan ábrázolja. A kereskedőknek lehetőséget kell biztosítaniuk a zárt csomagolásban forgalmazott termékek megvizsgálására, ha a fogyasztó ezt kifejezetten kéri.

A rendelet általánossága miatt a kormányközeli sajtótermékek korábban több olyan terméket is megneveztek, amelyek potenciálisan beleférnek a szabályozás hatálya alá, mint például a szivárványszínű LEGO-készletek, a gendersemleges vagy nemváltó matrjoska babák, valamint bizonyos rajzfilmfigurák vagy szivárványos táskák.