Nem eladó! Így tiltakoztak a turisták özöne ellen a Kanári-szigeteken

A Kanári-szigeteken tízezrek követelték a turisták számának korlátozását, mivel a látogatók száma évente hatszor nagyobb az ott élőknél. A rendőrség szerint húsz-, a szervezők szerint ötvenezren sürgették a turizmus stratégiájának felülvizsgálatát, és kisebb demonstrációkon Madridban és Barcelonában is melléjük álltak a környezetvédők.

Elvárják, hogy a hatóságok – legalább átmenetileg – korlátozzák az érkező turisták számát, és a külföldiek ingatlanvásárlásának korlátozását is követelték. A múlt héten az Elárverezett Kanári-szigetek elnevezésű civil szervezet több tagja éhségsztrájkkal tiltakozott két nagy luxusingatlan építése ellen Tenerife déli részén.

A térségben március elején vészhelyzetet hirdettek az aszály miatt, ami hónapokig, sőt akár évekig is fennállhat.

Az idegenforgalom a szigetek gazdaságának lételeme, hiszen a GDP 35 százaléka a turizmusból származik, és a lakosság 40 százaléka ebben az iparágban dolgozik. Tavaly 14 millió ember látogatott a Kanári-szigetekre, és a helyi lakosság száma nagyjából 2,2 millió.

A demonstrálók egyike, Rosario Correo szerint nem a turizmust ellenezik, hanem a modellt, amely lehetővé teszi a „turizmus korlátlan növekedését”. A követelések várhatóan nem találnak süket fülekre, mivel az idén elfogadják a rövid távú bérlemények szabályozásának szigorítását.

A turisták nemcsak a Kanári-szigeteken okoznak bosszúságot, hanem más helyeken is, mint például a Várkert Bazár vagy Velence. A Kanári-szigetek fontosabb részein – Tenerifén, Lanzarotén, Gran Canarián, Fuerteventurán és La Palmában – egyidejűleg tiltakoztak a helyiek.

„Nem akarjuk szigetünk halálát”, „Stop hotels!” és a „Kanári-szigetek nem eladó” feliratú transzparensekkel vonultak az utcákon. Antonio Bullon, egy tenerifei tüntető szerint a romboló modell kimeríti az erőforrásokat és ingataggá teszi a gazdaságot.

A szigetek elnöke, Fernando Clavijo elismerte, hogy ellenőrzésekre van szükség, hogy a Kanári-szigetek Spanyolország vezető turisztikai helye maradjon.