Korrupció miatt állt bíróság elé a magas rangú orosz vezető

Korrupció gyanúja miatt került őrizetbe és állt bíróság elé Timur Ivanov orosz védelmiminiszter-helyettes, aki egyenruhában és számos kitüntetéssel a mellén jelent meg a tárgyaláson.

Timur Ivanovot, az orosz védelmiminiszter-helyettest tegnap vették őrizetbe korrupció gyanúja miatt. A vádak szerint Ivanov kenőpénzt fogadott el egy építési vállalkozótól, ami a védelmi minisztérium építési munkálataival kapcsolatos. Különösen Mariupol újjáépítésének felügyelete során merültek fel kérdőjelek, mivel a megszállt ukrán város állapota még mindig kritikus, a helyreállítási munkálatok pedig hiányosak voltak.

Az orosz vezető első bírósági megjelenése drámai képet festett: katonai egyenruhában és számos kitüntetéssel a mellkasán érkezett a meghallgatásra.

Ivanovot a vádak tisztázásáig, legalább két hónapig fogják őrizetben tartani. Nyugati és ukrán források szerint politikai tisztogatás áldozata lehet, mivel a korrupció az orosz védelmi minisztériumban és a Kremlben is elterjedt.

A Mariupol újjáépítésével kapcsolatos problémák olyan mértékűek, hogy az orosz médiában is megjelentek a város helyzetével kapcsolatos kritikák. Két év megszállás után a város nagy része romokban hever, és az újonnan felépített városrészek is lakhatatlanok maradtak.