A magyar szakképzés sikerességéről és a Szakma Sztár Fesztiválról

Magyarország szakképzési rendszere kiemelkedő eredményeket ért el nemzetközi szinten, és a XVII. Szakma Sztár Fesztivál is ezt a sikerességet hivatott demonstrálni.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke, Parragh László szerint Magyarország 2010 óta Európa egyik legjobb szakképzési rendszerét építette ki, amely magas szintű vállalati részvétellel és folyamatosan frissülő tudásanyaggal rendelkezik. A magyar szakképzés hatékonyságát a nemzetközi versenyeken elért eredmények is alátámasztják, hiszen a szakmák európai megmérettetésén a magyar csapat Svájc mögött, de Ausztriát megelőzve a második helyen végzett.

Parragh László kiemelte a duális képzőhelyek fontosságát és a globális kihívások, mint például a mesterséges intelligencia, a fenntarthatóság és a zöld átállás tananyagba való integrálásának szükségességét. Az MKIK elnöke szerint a szakképzés átalakításából nyert tapasztalatokat a felsőoktatásban is hasznosítani kell, hogy az egyetemek is megfeleljenek a munkaerőpiac elvárásainak.

A magas szintű képzés biztos jövőt ígér a szakembereknek, és elengedhetetlen a magyar gazdaság versenyképességének fenntartásához, amely jelenleg Európa számára is kiemelt kihívást jelent. A Szakma Sztár Fesztivált az MKIK már harmadszor rendezte meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával (NAK) együttműködve.

Az idei fesztiválon 75 szakma képviselteti magát, az előválogatón közel 9 ezer diák vett részt, és a döntőbe 200-an jutottak. A NAK elnöke, Győrffy Balázs a megnyitón hangsúlyozta, hogy a szakmaválasztás a diákok számára helyes irányt jelent, és a versenyen elért eredmények motiválhatják őket. Győrffy Balázs szerint az agrárszakképzés népszerűsége növekszik, Budapesten különösen dinamikusan, és az agrárpályák felértékelődése biztosítani fogja a mezőgazdaságban szükséges utánpótlást.

A Szakma Sztár Fesztivál nyitóbeszédét Orbán Viktor miniszterelnök tartotta.