Állami kézben az Ormosszén Zrt.

Közel négymilliárd forintos állami vásárlás keretében került magyar állami tulajdonba az Ormosszén Zrt., amely korábban Leisztinger Tamás érdekeltségébe tartozott. A bíróság döntése nyomán vált ismertté az adásvételi szerződés részletei.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) hosszú ideig üzleti titokként kezelte az Ormosszén Zrt. megvásárlásának körülményeit, azonban az Átlátszó adatigénylésére hivatkozva a bíróság kötelezte az MNV-t, hogy hozza nyilvánosságra a szerződést. A dokumentumokból kiderült, hogy az állam 3,958 milliárd forintért vásárolta meg a vállalatot, de a teljes vételár egy része továbbra is titokban maradt.

Az Ormosszén Zrt. a borsodi szénmedence barnakőszén-vagyonának kitermeléséért felelős cég, amely a Vadna külterületén, Natura 2000 területen, a lakóházaktól alig száz méterre működő szén- és kavicsbányát üzemelteti.

Az állami tulajdonba kerülés előtt a miskolci székhelyű vállalat többségi tulajdonosa Leisztinger Tamás volt, aki a baloldali üzletemberként ismert A2 IT ARAGO Zrt.-n keresztül birtokolta a cég részvényeit.

Az állami vásárlást követően az Ormosszén 1,5 milliárd forintos kormányzati támogatást is kapott.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. által közzétett dokumentumokban további, a "Társaság2" néven említett cég adatait is kitakarták. Az Átlátszó szerint ez a cég valószínűleg a Meliorációs, Rekultivációs és Környezetrendező Kft., amely szintén állami tulajdonba került, és amelynek ügyvezetője és székhelye is megegyezik az Ormosszén Zrt.-ével. A Meliorációs, Rekultivációs és Környezetrendező Kft. szintén Leisztinger Tamás érdekeltségébe tartozott az államosítás előtt.