India szuperszonikus rakétákat szállít a Fülöp-szigetekre

India megkezdte a szuperszonikus cirkálórakéták szállítását a Fülöp-szigetekre, amely lépés a két ország közötti védelmi és stratégiai kapcsolatok megerősödését jelzi, és Kína agresszív befolyásnövekedésére adott válaszként értelmezhető.

A Voa News jelentése szerint India egy 2022-es szerződés alapján elkezdte a BrahMos által gyártott szuperszonikus cirkálórakéták leszállítását a Fülöp-szigeteknek. A 375 millió dolláros megállapodás értelmében az első szállítmányról Narendra Modi indiai miniszterelnök személyesen tett bejelentést, kiemelve, hogy országa fegyverexportőrré vált.

A két állam egyre szorosabbra fűzi a védelmi és stratégiai kapcsolatait, amelyek hátterében Kína növekvő befolyása áll. Mind India, mind a Fülöp-szigetek számára Kína jelenti a legnagyobb kihívást, amely feszült helyzeteket eredményez mind a Dél-kínai-tengeren, mind a himalájai határvonalon.

A Fülöp-szigeteknek a szuperszonikus rakétákra azért van szüksége, mert a Dél-kínai-tengeren a vitatott területeken többször is összecsapásokig fajultak a helyzetek. A rakétákat, amelyeket India Oroszországgal közösen fejlesztett, hajók elleni támadásokra tervezték, és 290 kilométeres hatótávolsággal rendelkeznek. A Fülöp-szigetek három különböző változatot kap majd, amelyeket várhatóan a tengerészgyalogság fog használni.

Korábban Újdelhi vonakodott az ilyen típusú fegyverek eladásától, különösen olyan régiókba, ahol azokat Kína elrettentésére használhatják, mivel attól tartottak, hogy ez Peking haragját válthatja ki. Azonban a mostani lépések azt mutatják, hogy India kész szerepet vállalni a régióban Kína befolyásának visszaszorításában, és a jövőben közös haditengerészeti gyakorlatokat is terveznek a két ország hadiflottái között.