Észak-Korea és Irán: Fegyverkezési együttműködés a láthatáron?

Gazdasági delegációt küldött Észak-Korea Iránba, amelynek élén Jun Dzsongho külgazdasági kapcsolatokért felelős miniszter áll, ami fokozhatja a két ország közötti fegyverkezési együttműködés kockázatát.

A KCNA észak-koreai állami hírügynökség szerint a delegáció vezetője Jun Dzsongho, aki a külgazdasági kapcsolatokért felelős észak-koreai miniszter. A látogatás célja egyelőre nem világos, de szakértők szerint a két ország közötti fegyverkezési programokban való együttműködés valószínűsége miatt okozhat aggodalmat.

Észak-Korea és Irán közötti diplomáciai kapcsolatok 1973 óta állnak fenn, és a mostani látogatás nem az első eset, hogy a két ország képviselői találkoznak. Legutóbb 2019-ben történt hasonló küldöttség látogatása Iránban, amikor is Pak Csolmin, a Legfelsőbb Népi Gyűlés korábbi alelnöke tárgyalt a két ország együttműködéséről.

A két renegát állam kapcsolatán túl, elemzők szerint Észak-Korea fegyvert is szállít Oroszországnak, amelyeket az ukrajnai konfliktusban használnak fel. Mind Észak-Korea, mind Oroszország tagadja a vádakat, de az ukrajnai harctereken már előkerültek az észak-koreai lőszerek.

Fegyverkezés és eszkaláció

Április 13-án, péntek hajnalban Izrael drónokkal támadta meg Iránt. A célpont egy olyan légibázis volt, amelynek közelében nukleáris létesítmény is van, Iszfahán városában. Iráni tisztviselők azt közölték, hogy rakétatámadás nem érte az országot.

Egymásnak ellentmondó információk jelentek meg arról, hogy Teherán értesítette-e az Egyesült Államokat és a környező országokat a légitámadásáról. A legnagyobb kérdés, hogy Izrael milyen ellencsapásról dönt az Iránból kilőtt 300 rakétára és drónra válaszul, és hogy arra Teherán miként fog reagálni – fegyvere ugyanis mindkét félnek lenne a közel-keleti helyzet eszkalációjához.

Szakértők szerint Irán csupán egy nagyobb válaszcsapás lehetőségének látszatát igyekszik kelteni, de kerüli az eszkalációt. Teherán változatlanul kitart amellett, hogy nukleáris programja nem a fegyverkezést, hanem kizárólag polgári célokat szolgál. Irán „jelenleg nem végez kulcsfontosságú fejlesztési tevékenységeket, amelyek egy tesztelhető nukleáris fegyver előállításához szükségesek” – idézte a londoni Telegraph az amerikai hírszerzés legújabb értékelését.