“Ennek nem lett volna szabad megtörténnie" - Baltimore városa beperelte a hídnak ütköző teherhajó tulajdonosát és üzemeltetőjét

Baltimore városa gondatlanság miatt pert indított a március 26-án hídnak ütköző konténerszállító hajó üzemeltetői ellen, melynek következtében a Francis Scott Key-híd összeomlott, több ember életét vesztette, és a kikötő forgalma is jelentősen csökkent.

A baleset súlyos következményekkel járt Baltimore számára, hiszen a kikötő az Egyesült Államok keleti partjának fontos közlekedési csomópontja, és a híd összeomlása miatt egy lényeges szárazföldi útvonal is használhatatlanná vált. A város vezetését képviselő ügyvédek szerint a tragédia elkerülhető lett volna, és a felelősséget teljes mértékben az alpereseknek kell viselniük.

A Dali nevű hajó, mely Szingapúr zászlaja alatt hajózott, tulajdonosa a Grace Ocean Private Limited, az üzemeltetője pedig a Synergy Marine Private Limited. A vádak szerint a hajó áramellátási problémákkal küzdött, és a legénység sem volt megfelelően képzett a feladatok ellátására.

A baleset óta a kikötő forgalma csak részben állt helyre, jelenleg egy harmadik ideiglenes csatorna áll rendelkezésre a hajók számára, de a forgalom még mindig csak a baleset előtti szint tizenöt százalékát éri el. A közlekedés normalizálódását segíthető negyedik csatorna a hónap végén nyílhat meg.

A BBC jelentése szerint a munkások még mindig a baleset helyszínén dolgoznak a romok eltakarításán, és a Dali legénysége továbbra is a hajón tartózkodik, egyelőre nem tudni, mikor indulnak tovább vagy lépnek szárazföldre. Ha nem történt volna meg az ütközés, a hajónak eredetileg hétfőn kellett volna megérkeznie egy Srí Lanka-i kikötőbe.